Prezentatia pelviana a fatului

4369 0

Gravitatia ar putea constitui o explicatie: capul, cea mai grea parte a corpului fetal, este tras in jos. Totusi, in 2-3% dintre cazuri, fatul ramane cu bazinul orientat spre colul uterin al mamei, situatie pe care medicii o numesc prezentatie pelviana.

Daca te confrunti cu un astfel de caz, trebuie sa discuti cu medicul, sa alegeti impreuna modul in care vei naste.

Prezentatia pelviana poate fi completa sau incompleta.

Cea completa este atunci cand copilul sta cu coapsele flectate pe abdomen si cu genunchii flectati si incrucisati pe coapse, astfel incat la stramtoarea superioara apar pelvisul si picioarele (pelvio-podalica).

Prezentatia pelviana incompleta are mai multe variante: modul feselor, modul genunchilor si cel al picioarelor. Copilul poate plutie in lichidul amniotic fie cu copasele in extensie si gambele flectate, cu coapsele lipite de abdomen si gambele in extensie sau cu coapsele si gambele in extensie, cand unul sau ambele picioruse ajung sa atarne in cervixul uterin (prezentatie podalica).

Numai daca prezentatia pelviana a fost diagnosticata din vreme. Obstetricianul aplica o metoda numita versiunea cefalica externa.

Manevra trebuie executata sub control ecografic, de un specialist cu experienta. Un sedativ iti poate relaxa musculatura, permitand copilului sa se roteasca. La mamele care se afla la prima nastere, succesul se intalneste la 50% dintre cazuri, iar la cele care au al doilea copil putem vorbi despre o rata de reusita acestei manevre de 60 de procente. Cel mai important lucru e sa stii din vreme daca ai o sarcina cu probleme.

Si tu il poti intoarce!

Poti sa-ti „incurajezi” copilul sa se roteasca prin cateva exercitii usoare. Stai in genunchi, pune-ti coatele pe podea si ridica bazinul! Poate ca vei arata caraghioasa, dar, daca mai ai un copil, chestia asta il va amuza teribil.

In this article

Join the Conversation