Prima luna

1727 0

Realizeaza contactul vizual si este foarte fericit cand te simte aproape. Este interesat de sunete, intorcand capsorul in directia din care vin. Zambeste involuntar cand este adormit. De aceea, e bine sa-i vorbesti cand plange. Va sti astfel ca esti mereu alaturi de el.

…si „spune” ce simte

Mogaldeata din scutece comunica, oricat de neasteptat ti se pare acest lucru! Deocamdata prin plans, pe diverse „frecvente” care diferentiaza „mesajul”. Cand e fericit, gangureste isi misca manutele si piciorusele in toate directiile.

Din momentul nasterii si pana implineste o luna, copilasul (adica individul zgomotos de mai sus) doarme 16 ore pe zi si alte 6 ore se straduieste sa manance. Se uita fix la obiectele apropiate, dar inca nu le poate urmari cu privirea. Cel mai fascinant lucru e si cel mai evident: creste vazand cu ochii.

Dezvoltarea fizica

Voinicelul isi intoarce capsorul dintr-o parte in alta cand sta intins pe spate. Muschii gatului nu sunt bine dezvoltati, asa ca nu isi poate sustine singur capul, dar daca sta pe burtica il ridica pentru cateva secunde. Spre sfarsitul lunii devine tot mai puternic si mai activ, iar miscarile mai bine coordonate. Ii place sa stea cu degetelul in gura.

Dezvoltarea senzoriala

Bebita diferentiaza vocea ta de alte sunete. Daca e suparat si te aude vorbind, se linisteste ca prin minune. Focalizeaza din ce in ce mai bine obiectele, dar nu la distante mai mari de 30 cm. Pupilele nu sunt inca dezvoltate, asa ca marginile campului vizual sunt cam incetosate. Incepe sa distinga tot mai multe culori si este atras de formele bine conturate. Spre sfarsitul lunii te urmareste cu ochisorii. Dar nu pentru mult timp.

In this article

Join the Conversation