Prima lună cu bebe. Corpul tău

7383 0

„Prima lună cu bebe” este o serie de articole în care vei găsi recomandări și sugestii pentru cea mai solicitantă perioadă din viața ta de mămică. Vom discuta despre corpul tău, despre alăptat, somn, igiena copilului, colici, îngrijiri speciale, plimbări.

În acest prim articol descoperă prin ce transformări trece corpul tău!

Dacă ai născut pe cale vaginală, îți vei intra în ritm mult mai repede. Vei resimți, totuși, o oarecare jenă în zona genitală, mai ales dacă a fost nevoie de o epiziotomie. În primele zile îți va fi mai greu să stai în șezut. Un colac umflat este binevenit în această perioadă.

În cazul operației de cezariană, lucrurile stau altfel. Incizia îți va îngreuna mișcările cel puțin 4-6 săptămâni. Prea multe lucruri pentru a grăbi vindecarea nu sunt. Mobilizarea ajută însă foarte mult, așa că nu trebuie să stai în repaus. În tot acest timp, consumă lichide multe și fă tot posibilul să eviți constipația postpartum.Un brâu abdominal poate fi foarte bun, deoarece susține straturile de piele excesivă (care se vor retrage cu vremea) și împiedică mușchii lăsați să pună o presiune pe incizie. Pentru a grăbi refacerea țesuturilor, folosește un unguent cicatrizant din plante, vreme de trei-patru săptămâni.

Eliminarea lohiilor va dura mai multe săptămâni. Sunt scurgeri naturale care apar în urma nașterii după ce este înlăturată placenta. Ele sunt la început sângerii, urmând ca pe parcurs să își mai schimbe culoarea. Dacă devin maronii și sesizezi un miros neplăcut, mergi imediat la doctor, deoarece poate vorba de o infecție. Igiena este foarte importantă în acest timp.

Sursp: revista MAMI, mai 2016, Foto: 123RF

In this article