Prima lună cu bebeluș. Somnul tău

10733 0

Deși nu este bligatoriu (s-au mai văzut și bebeluși care dorm câteva ore bune legat), cel mic se va trezi foarte frecvent. Cel puțin câteva luni, dacă nu chiar până la prima aniversare. Asta înseamnă somn puțin și pentru tine. Oboseala se va acumula, încetul cu încetul, însă în nopțile când toți ceilalți ai casei dorm buștean, iar tu ții puiul de om la săn, gândește-te că acest lucru nu va dura o veșnicie și că va veni un moment în care te vei bucura din nou de nopți întregi de somn odihnitor.

Dormi atunci când doarme și el  Dacă la început vei funcționa cu ajutorul rezervelor de energie, pe măsură ce numărul de nopți nedormite se adună, organismul tău va începe să dea semne de oboseală. Tot mai multe! Așadar, ascultă sfatul nostru: cum prinzi un moment de liniște, trage-ți și tu sufletul cu un pui de somn.

Stabilește o rutină a somnului Este foarte important ca bebe să învețe să adoarmă atunci când trebuie. La început, nou-născuții nu fac diferența între noapte și zi, nu au un ritm circadian bine stabilit. Deși dorm mult, în jur de circa 16-18 ore pe zi, o fac fără un tipar anume. Noi îi putem ajuta să intre într-o oarecare normalitate, stabilindu-le un program riguros și o rutină zilnică. Băița bebelușului, seara, la aceeași oră, nu este bună doar pentru igienizare, ci și pentru a-i transmite mesajul că ziua se încheie și se apropie momentul de odihnă. Dacă în timpul zilei este recomandat să îl lași să doarmă fără să încetați complet orice zgomote obișnuite ale casei, în timpul nopții va trebui să îl culci în liniște deplină și întuneric, pentru ca somnul lui să fie liniștit.

Creează-i un mediu familiar Una dintre cele mai eficiente metode de a liniști un nou-născut este să-l înfășori într-o păturică pentru a-i da iluzia că se află din nou în burtica ta, acolo unde s-a simțit cel mai protejat. Dacă bebelușul este agitat, plânge și nu poate fi calmat nicicum, învelește-l și ține-l la piept cu blândețe. Vei vedea că se va liniști și va adormi mulțumit.

Din experiența de mămică „Dormi atunci când doarme și el” – ușor de zis, greu de făcut, dar un sfat pe care este foarte important să-l urmezi. Știu că atunci când puiul tău doarme, începi să faci o mulțime de lucruri pe care nu le poți duce la bun sfârșit atunci când este treaz și că vrei să te folosești de timpul acesta ca să faci cât mai multe, dar vei vedea că la un moment dat nu o să mai reziști. Deci, odihnește-te și, dacă ai ocazia, nu ezita să ceri ajutor!

Sursă: revista MAMI, 2016, Foto: 123RF

 

In this article