Prima menstră după naştere

1525 0

Nu cred că există femeie pe lumea asta care să aştepte cu bucurie ciclul menstrual. În multe cazuri, acesta este neregulat, dureros şi prelungit şi aduce cu sine multe oscilaţii de stare şi dispoziţie. Aşa că lipsa menstruaţiei n-a făcut decât să-ţi usureze viaţa în timpul sarcinii. Acum, însă, după naştere, e momentul ca organismul tău să se întoarcă la condiţia lui normală. Nu e nimic de speriat, chiar dacă unele proaspete mămici s-au plâns de o primă menstră mai dureroasă, abundentă şi prelungită decât erau ele obişnuite. Dacă e să vorbim de durere, totuşi, îţi mai aminteşti cum a fost naşterea?

Ovulaţie fără menstruaţie

Să nu confunzi lohiile (scurgeri de sânge, mucus şi ţesut din uterul care se curăţă după naştere), care pot ţine între două şi şase săptămâni, cu prima menstruaţie, care poate apărea şi după o lună, dar şi după mai mult de un an, în funcţie de regimul de hrană al bebeluşului tău, dat fiind că activitatea ovarelor este strâns legată de procesul de alăptare. Nu există o regulă de calculare exactă a primei menstruaţii, dar sunt câţiva parametri după care te poţi ghida:
1.Dacă, din orice considerente, nu alăptezi, iar bebe mănâncă numai biberon din prima, aşteaptă-te la prima menstruaţie la 1-2 luni după naştere.
2.Dacă în completarea meselor de la sân bebe primeşte şi biberon, ciclul o să-ţi revină după 4-6 luni.
3.Dacă îl hrăneşti pe bebe intensiv la sân şi după ce începi diversificarea hranei, poate trece şi un an fără să ai menstruaţie.
 
Chiar dacă nu treci prin „acea perioadă a lunii“ un timp îndelungat după naştere, este indicat să te protejezi când faci sex: lipsa menstruaţiei nu este echivalentă cu lipsa ovulaţiei, astfel încât poţi rămâne însărcinată din nou, chiar dacă tu tot mai alăptezi. 
Dacă ai avut un ciclu regulat înainte de sarcină, cel mai probabil vei avea la fel şi după, dar trebuie să ai răbdare câteva menstre, până ce organismul se reglează. Dacă ciclul tău a fost neregulat înainte de naştere, roagă-te să fie valabilă în cazul tău legenda care spune că naşterea unui copil reglează menstruaţia.
 
SFAT: Ca să grăbeşti reglarea menstrei după sarcină, fă exerciţii fizice uşoare şi menţine o dietă echilibrată. Bea multă apă şi sucuri de fructe şi legume proaspete. Nu fuma şi nu bea alcool până ce nu s-a reglat ciclul menstrual.
 

In this article

Join the Conversation