,,Primele dati” pentru tine si mama copilului

458 0

Nu trebuie sa te ingrijorezi, impreuna cu partenera ta veti descoperi cum sa aveti grija de copilul vostru.

Prima baie

Asigurati-va ca aveti la indemana: prosop, burete, scutece si creme, apoi testati apa (apa nu trebuie sa fie prea fierbinte) si inchideti geamurile in camera in care urmeaza sa ii faceti baie copilului pentu a evita ca el sa raceasca.

Prima tunsoare

Pentru copil, a merge sa se tunda inseamna sa intre intr-un mediu nefamiliar in care o persoana straina, cu foarfece in mana, incerca sa interactioneze cu el. Prezenta ta si a mamei devine sursa lui de siguranta, prin urmare, incearca sa ii fii alaturi, sa il asiguri ca nu are de ce sa ii fie teama. Poti chiar sa te lasi si tu tuns pentru cel mic sa capete curaj pentru o tunsoare.

Prima data cand este bolnav

Nu poti face ca micutul tau sa fie mereu sanatos. Oricand copilul poate raci, poate dezvolta o infectie la urechi sau poate face o indigestie, dar impreuna cu partenera veti trece si peste astfel de situatii neplacute. Important este sa nu va lasati cuprinsi de anxietate si sa nu incercati sa rezolvati lucrurile cat de repede posibil pentru ca s-ar putea sa-i faceti mai mult rau copilului.

Unele remedii le au doar mamicile, asa cum este cazul alaptatului. Alaptatul are un efect reconfortant pentru bebelus, dar si tu il poti face sa se simta mai bine. Daca bebelusul are nasul infundat, incearca sa il legeni usor – leganatul ajuta la decongestionare, facandu-l sa respire mai bine.

Primii dinti

La sase luni, bebelusului ii apar deja primii dinti. In aceasta perioada el va fi mai agitat, va plange mai mult, va face mofturi la mancare si, uneori, exista riscul sa faca si febra, dar simptomele nu trebuie sa te sperie. Impreuna cu partenera ta incercati sa il linistiti dandu-i ceva de rontait (exista inele din cauciuc umplute cu apa pe care le puneti la inghetat; inelul ii atenueaza durerea si diminueaza posibilele inflamatii ale gingiei). De asemenea, poti sa il ajuti masandu-i gingia usor cu degetul aratator.

Important este ca tu si partenera ta sa nu va fie prea teama de primele experiente noi pe care le aveti impreuna cu cel mic. De calmul vostru, de increderea reciproca depinde sa treceti si peste partile grele ale ,,primelor dati”, in mod pozitiv.

In this article

Join the Conversation