Primele ore de viata ale bebelusului. Inspectia neonatologului

1965 0

Dupa stabilirea scorului Apgar, care se stabileste in primele minute de viata, cantariri si masuratori, este vremea inspectiei generale, in cadrul careia neonatologul ii verifica pe indelete corpul.

Investigatiile din primele ore de viata ale bebelusului

Fata Ochii bebelusului sunt investigati in cautarea unor posibile semne de infectie si cataracta; gura, pentru a observa absenta sau scindarea valului palatin; se verifica si fontanelele.

Spatele Se verifica daca sira spinarii e functionala si anusul e deschis.

Organele interne Inima si plamanii sunt atent ascultate cu stetoscopul, iar prin palparea burticii se verififca daca ficatul si rinichii sunt la locul lor.

Zona genitala poate fi inflamata la nou nascuti ca urmare a hormonilor de sarcina. Fetitele pot prezenta o mica scurgere vaginala. Medicul se asigura ca zona este bine dezvoltata, iar la baieti verifica daca testiculele au coborat corect in sacul scrotal.

Membrele nou nascutului sunt studiate atent pentru a exclude posibilitatea existentei vreunei maformatii (degete lipite, lipsa lor etc).

Solduri Bebelusul este asezat pe spate, pe o suprafata tare. Medicul ii departeaza picioarele, cu genunchii indoiti (in pozitia picioarelor de broasca), si ii roteste varful coapsei in articulatia soldului. Se verifica astfel daca soldul nu este dislocat sau instabil, ceea ce l-ar recomanda pentru o investigatie cu ultrasunete.

 

In this article

Join the Conversation