Primele zile acasa ale prematurului

1698 0

Copilul poate fi mai agitat, poate sa planga mai mult pentru ca este intr-un mediu nou. Mai ales prematurii care au stat mai multa vreme in spital, in saloanele de terapie intensiva, unde exista un zgomot de fond produs de aparatura medicala, vor simti aceasta trecere de la un mediu la altul.

Care sunt conditiile cele mai favorabile pentru bebelusul… foarte, foarte mic?

In general, sugarii adorm cel mai bine daca in camera este intuneric sau un grad scazut de lumina.

In camera copilului nu trebuie sa fie prea cald si trebuie mentinuta o umiditate de 60-80% (poti folosi vase de apa asezate pe calorifer, pentru a evita caldura uscata). Camera trebuie aerisita zilnic. Ai grija insa, prematurii sunt predispusi la pierderile de caldura, asa ca trebuie feriti de frig mai mult decat in cazul copiilor nascuti la termen. Pana ajung la greutatea de 3.000 g este recomandat sa fie mai bine imbracati si sa poarte caciulita; dupa aceea pot sta cu capul descoperit, in incaperi cu temperatura de 22-24º C.

De obicei, prematurii, stand mai mult timp in maternitate, au plaga ombilicala vindecata atunci cand ajung acasa, asa ca pot fi imbaiati.

Unii pediatri recomanda baia zilnica, altii de doua-trei ori pe saptamana, dar cu ingrijirea zilnica a fetei si regiunii ano-genitate. Oricum, baia se face de preferinta inainte de a fi alaptat, atunci cand bebelusul e treaz (nu-l trezi pentru a-i face baie!). Imbaierea se face in camere incalzite (25-26ºC), in timp ce temperatura apei trebuie sa fie apropiata de cea a corpului (37ºC).

Atunci cand incerci temperatura apei, trebuie sa ti se para calduta, nu fierbinte sau foarte calda! In timpul spalatului, pentru a evita alunecarea, poti pune un prosop pe fundul caditei. Asaza toate cele necesare pentru stergere si imbracare la indemana, astfel incat bebelusul sa fie uscat si imbracat rapid.

Rufele micutului trebuie sa fie foarte curate, foarte bine clatite, calcate si incalzite inainte de a fi folosite.

Copilul nu trebuie legat sau infasat strans, ci trebuie lasat liber, sa se poata misca in voie. Riscul de luxatii este foarte mare.

Masajul si gimnastica se pot efectua numai la indicatia medicului, in functie de situatia fiecarui copil.

In camera in care sta bebelusul, nu ai voie sa primesti persoane bolnave. Chiar si tu, daca esti bolnava (de exemplu, ai o viroza respiratorie), trebuie sa porti o masca din tifon, la gura si nas, atunci cand alaptezi sau esti in preajma copilului.

Bebelusul trebuie adaptat la orice vreme, asa ca scoate-l la plimbare treptat, imbracat corespunzator in functie de anotimp, dar fara a exagera (daca transpira inseamna ca l-ai imbracat prea gros!). Cand tu te imbraci intr-o rochie fara maneci, nu-i pune micutului puloverasul de la bunica! Daca il plimbi prin soare, ai grija sa aiba capul acoperit.

Si uite-asa, incet-incet, va veni si ziua cand, plimbandu-te prin parc, vei constata ca mititelul tau a ajuns un voinicel si e la fel „de mare” ca si ceilalti copii, cei care au zabovit un pic mai mult in burtica mamicii lor.

In this article

Join the Conversation