Primul ajutor pe partia de schi

235 0

Fracturile, intinderile de ligament sau bataturile cauzate de umezeala sunt cele mai frecvente probleme intalnite in cazul celor care practica sporturile de iarna. Cele mai frecvente accidentari sunt cele la nivelul membrelor: entorse, luxatii sau fracturi. In cazul entorselor ori al luxatiilor, se evita masarea zonei si se imobilizeaza locul cu o fasa elastica, peste care se aplica gheata, pentru a nu se inflama.

In plus, persoana accidentata trebuie sa ia un analgezic, pentru calmarea durerilor. Daca va fracturati piciorul, atunci procedura este mai complexa. In primul rand, diagnosticul de fractura il poate pune doar medicul specialist si, de aceea, bolnavul trebuie transportat de urgenta la cel mai apropiat spital.

„Pana vine ambulanta, cei prezenti trebuie sa imobilizeze membrul lovit cu o atela. Bucatica de lemn trebuie pusa pe exteriorul osului, astfel incat capetele rupte sa fie fixate, si se bandajeaza”, precizeaza doctorul de familie Rodica Tanasescu. Sub nicio forma bolnavul nu trebuie transportat la spital cu un autoturism, pentru ca pot aparea complicatii care ii pot lasa sechele pe viata.

Tremuratul, semn de hipotermie

In timp ce este asteptata ambulanta, este indicat ca bolnavul sa fie ferit de frig, pentru a nu face hipotermie. Cand aceasta se instaleaza, poate fi recunoscuta prin cateva semne: tremurat, invinetirea pielii si incoerenta in vorbire. In acest caz, ar trebui actionat rapid, iar bolnavul acoperit cu foarte multe paturi. De ajutor pot fi si cateva sticle cu apa calda.

In this article

Join the Conversation