Primul trimestru

2631 0

Vor aparea inevitabilele indoieli: „Ce-o sa ne facem, nu-i momentul acum!” „Nu prea suntem pregatiti” „Ne putem permite sa avem un copil?” „Ce se va intampla cu cariera mea?” Toate aceste sentimente contradictorii sunt normale!

Cu rabdare si fara panica vei gasi singura raspunsul la toate aceste nelinisti. Iar din punct de vedere practic, trebuie sa mergi la medicul obstetrician sa calculati impreuna data probabila a nasterii, in functie de care iti vei programa tot calendarul viitoarelor 9 luni.

Le spun, nu le spun….

Eheee, incep sa apara dilemele! Ce faci? Dai imediat de veste ca esti insarcinata sau tii secretul pana in trimestrul al 2-lea (saptamana a 13-a), cand riscul de a avort scade semnificativ? Este foarte greu, daca nu imposibil, sa ascunzi asa ceva fie si cateva ore, cu atat mai mult cateva luni! Asa ca pune repede mana pe telefon si suna-i pe toti apropiatii! Cele mai precaute asteapta ca primul trimestru sa treaca si numai dupa aceea dau vestea cea mare prietenilor si familiei, dar asta nu este o regula generala.

Indiferent daca te-ai decis sau nu sa tii secret, riscul de a pierde sarcina exista si pentru cele mai optimiste mamici. Daca intrebi, medicul iti va spune ca acest risc se ridica la 25-30% – valoarea pare mare, deoarece sunt incluse aici si sarcinile care se pierd in primele saptamani, inainte de data la care, in mod normal, vine menstruatia. Prin urmare, poti pierde o sarcina inainte sa afli ca o ai.

Cum o bucurie nu este intreaga daca nu este impartasita cu cei dragi, anunta-ti repede familia si prietenii apropiati. Ar fi bine insa ca la serviciu sa duci vestea mai tarziu – mai ales daca stii ca seful este insensibil si poate sa te taie de pe lista promovarilor. Sangerarile vaginale sunt intalnite in 30% dintre sarcinile duse la termen. Cu toate acestea, ele constituie motive de ingrijorare. Un consult medical este cea mai buna metoda pentru identificarea cauzei si alungarea grijilor care te framanta.

Cine-i carmaciul?

Uterul creste si apasa pe vezica urinara. Rezultatul? Una, doua, la baie! Daca mai pui la socoteala starea de rau matinal, oboseala care-ti taie tot elanul, pe buna dreptate te intrebi cine este la carma? Tu sau bebelusul tau?

Carnet de bord

Motoul acestei perioade este „Ia-o mai incet!” Vorbeste la slujba si aranjeaza, daca este posibil, sa lucrezi part-time sau sa iti iei mai mult de lucru acasa. Imbraca-te lejer: pantofii cu toc inalt ii poti inlocui cu unii mai comozi sau chiar cu adidasi, daca sefu’ permite. Cel mai important este sa inveti sa ceri si sa accepti ajutorul celor din jur. Daca esti o fire energica si iti vine greu sa accepti imixtiunea lui „tati” in treburile gospodaresti, gandeste-te ca o face pentru micutul vostru.

In this article

Join the Conversation