Principiile alimentatiei sanatoase

6222 0

Ne place sa mancam bine, gustos, mult. Dar este bine si pentru copil sa intre in cercul gurmanzilor, acest soi de alimentatie contravine alimentatiei corecte?

Sfatul specialistilor este „si da si nu”.

Mama nu trebuie sa inceapa prea devreme alimentatia diversificata a sugarului, cum o indeamna „traditia noastra”, care prevede, de la 3 luni, ciorbita, brinzica, banana. Pediatria ultimelor decenii revine asupra acestei probleme, recomandand inceperea diversificarii in jurul varstei de 6 luni.

Alimente interzise

Unele mamici se grabesc sa introduca in alimentatia bebelusului banana si mierea.

  • Mierea este contraindicata pana la varsta de 1 an. De ce? Ea poate contine un microb foarte puternic, care provoaca botulism.
  • Banana este introdusa uneori in masa sugarului, chiar de la 3 luni, dar sistemul digestiv al sugarului nu este pregatit pentru acest aliment.
  • Unele fainoase – mai exact, grisul cu lapte – favorizeaza rahitismul. Din dorinta de a-si vedea copilul cat mai rotunjor, mamele il folosesc.

Daca micutul tau este subponderal asta inseamna ori ca e vorba despre o cauza medicala, ori nu este hranit corespunzator. In aceasta situatie medicul este cel care te poate ajuta.

In cazul copiilor supraponderali, chiar mama este cea care-i incurajeaza pofta exagerata de mancare, bucuroasa ca nu are un copil mofturos. Tocmai aici este greseala! Pentru ca, de fapt, ar trebui sa-i reduca, incet-incet, cantitatea de alimente, apoi sa excluda fainoasele si sa-i dea mai multe legume, fructe, carne. In loc de gris cu lapte, e mult mai indicat un sufleu de dovlecei, un piure de legume.

  • Suplimentarea meselor cu fainoase, si nu cu fructe si legume, este o greseala, pentru ca aceasta practica foarte la indemana duce la lipsa de vitamine. Consecinte: imunitate scazuta, afectiuni respiratorii sau digestive frecvente, diverse boli de piele etc.
  • Copilul mic, intre 1-3 ani, trebuie sa manance 5 mese pe zi. Dintre acestea, doua sunt constituite din lapte cu un aliment complementar, o masa trebuie sa fie din fructe, alta cu supa sau ciorba, urmata de un piure de legume cu branza. O singura masa este de fainos cu lapte (budinci cu lapte, crema de lapte etc).

Retine!

Proasta alimentatie afecteaza dezvoltarea fizica si psihica. Ca sa se dezvolte, creierul are nevoie de glucoza, de vitamine, de minerale….Lipsa vitaminelor si a mineralelor care se gasesc in legume si fructe duce la deficit de magneziu, de vitaminele B1, B6, B12 etc.

Copilul tau are un asemenea deficit daca este irascibil, obosit, palid, cu performante intelectuale mai mici.

Exemplu de meniu corect:

Dimineata: 200 ml de lapte (ceai), indulcit cu miere; 1-2 felii de paine cu sunca, cu branza, cu gem.

Ora 11: gustare obligatorie: un fruct sau un amestec de fructe (200 g)

Pranza (ora 13): 100 g de supa cu 2 galuste sau 200-250 g de ciorba cu carne; 150 g de legume, piure + carne (3-5 zile pe saptamana); o felie de chec, fursecuri, prajituri de casa.

Atentie! Daca in ciorba de legume este suficienta carne, nu ii mai dai si felul doi. Treci direct la „dulce”. In cazul supei, ii dai doar 100 g, cu 1-2 galuste si neaparat felul doi, cu carne si legume.

Ora 17 (gustare): iaurt cu biscuiti sau crema de lapte, budinca etc

Seara: o mancare mai usoara: sufle, budinci si, in plus, o cana cu lapte.

In this article

Join the Conversation