Probioticele: miliarde de prieteni mici

1209 0

Probioticele sunt microorganisme vii si active, care populeaza intestinul gros. Populatia microbiana se transmite, in momentul nasterii, de la mama la copil. Sunt mii de miliarde de bacterii bune in tractul digestiv, dintre care bifidobacteriile detin o cota majoritara de 80-90% din flora intestinala. Rolul lor este multiplu: fermentarea carbohidratilor neutilizati, prevenirea proliferarii microbilor daunatori, intarirea sistemului imunitar, reglarea tranzitului intestinal (prevenind si tratand atat diareea, cat si constipatia), producerea de vitamine (biotina si vitamina K), prevenirea reactiilor alergice la alimente.

Surse naturale de probiotice

Iaurt  Una dintre cele mai importante surse de bacterii prietenoase este iaurtul, in special cel facut in casa, din lapte de capra. In el se gasesc lactobacili, esentiali in tratarea diareei si peristaltismului exagerat care insoteste aceasta afectiune.
Kefir Similar iaurtului, kefirul nu doar abunda in bifidobacterii, care stabilizeaza ph-ul intestinal, ci si in antioxidanti.

Muraturi – Varza acra, castraveciorii murati sau gogonelele in otet sunt extrem de bogate in culturi vii care ajuta la ameliorarea simptomelor de alergie. De asemenea, contin vitaminele A, B, C si E. Ofera-i-le puiului cu masura din cauza continutului ridicat de sare.
Branza moale  Procesul de maturare al acestor branzeturi (Gouda, de exemplu) se face sub actiunea unor specii de lactobacili care se dezvolta la suprafata.
Tofu  Substitut al branzei, tofu este o pasta facuta din boabe de soia, bogate in probiotice. Sursa de vitamina B12, dar si saraca in sare, tofu este excelenta in salate sau pe painea prajita.
Bors  O adevarata sursa de vitamine B, borsul se face din tarate de grau si drojdie de bere, combinatia fiind un excelent mediu de cultura pentru bacterii. Acreste ciorbitele puiului tau cu bors, insa numai cu cel facut in casa!

Cand ii dai supliment

Poti administra copilului tau suplimente de probiotice numai in cazuri speciale, cand este bolnavior. Daca este perfect sanatos, probioticele din alimentatie sunt suficiente. Copiilor predispusi la alergii, probioticele le intaresc sistemul imunitar. Cand micutul tau se afla sub tratament cu antibiotic, suplimentele cu probiotice repara flora intestinala, ajutand si la calmarea iritabilitatii colonului.

Administrarea probioticelor este individuala

Sunt multe specii de probiotice, iar fiecare trateaza probleme specifice. De aceea este cel mai bine sa ceri sfatul medicului, pentru a fi sigura ca-i administrezi copilului probioticul potrivit, in functie de boala.

Pentru ca probioticul sa fie eficient, microorganismul trebuie sa fie viu in momentul administrarii. Asadar, nu-l combina cu alimente fierbinti, pentru a nu-l inactiva.
 

In this article

Join the Conversation