Probleme in diversificarea lui bebe. Constipatia

1061 0

Constipatia apare cel mai des la bebelusii hraniti cu lapte-formula.

Simptome ale acestei probleme in diversificarea lui bebe:

Scaune mai rare decat de obicei (atentie, copiii hraniti la san au scaune mai rare in mod normal), cu consistenta tare. Bebelusul poate simti durere cand face treaba mare. Apare, de obicei, un disconfort la stomacel, il doare burtica si bebe e iritat, agitat. Apare mai des iarna, pentru ca sunt mai putine fructe proaspete in dieta.

Ce faci?
Constipatia poate fi controlata, in mare masura, printr-o dieta care stimuleaza tractul digestiv si prin mai multa activitate fi zica. Este bine sa discuti cu pediatrul despre constipatia cronica a copilului pentru a elimina eventualele cauze care nu tin de dieta. Nu da copilului laxative dupa ureche, sunt periculoase!

Adauga in meniu prunele, fie proaspete, fie uscate sau din compot.

Da-i sa pape piureuri de fructe crude (mai putin banane), legume si redu cantitatea de lapte praf, inlocuindu-l cu iaurturi bogate in probiotice.

Da-i sucuri de fructe, apa si incearca sa nu treci prin blender toate alimentele, ci sa lasi, cand se poate, bucatele de legume sau carnita tocate marunt in supe.

Miscarea ajuta! Sa faci cu bebe exercitii fizice: culcat pe spate, roteste-i piciorusele ca si cum ar merge cu bicicleta.

Este cazul de medic?
Constipatia netratata corect se poate croniciza. Odata ce bebe a avut dureri incercand sa faca treaba mare, se va abtine pe viitor si lucrurile se complica. Evita leacurile babesti de stimulare a defecatiei! Poti apela la celebrele supozitoare cu glicerina numai la recomandarea medicului. Este important sa il vada pediatrul pentru a elimina suspiciunea de obstructie intestinala sau alte complicatii serioase.
 

 

In this article

Join the Conversation