Problemele placentare

3449 0

Ce este?

Este o anomalie grava, placenta prinzandu-se foarte puternic de peretii uterului. In functie de severitate si de cat de puternica este adeziunea ei de peretii uterului, aceasta afectiune se cheama placenta accreta, increta sau percreta.

Care sunt diferentele?

Placenta accreta se ataseaza de uter puternic, dar nu penetreaza muschiul uterin.

Placenta increta este prinsa atat de puternic de uter, incat strapunge muschiul acestuia.

Placenta percreta este cea mai grava situatie, intrucat nu numai ca strapunge peretele uterului, dar se poate apropia, chiar atasa, de un organ din apropiere.

Care sunt cauzele aparitiei?

Placenta accreta este intr-o stransa legatura cu placenta previa. Se pare ca femeile care au vaut nasteri mai multe prin operatie de cezariana sunt mult mai predispuse la aparitia unor astfel de anomalii.

Exista riscuri?

Prezenta placentei accreta duce la aparitia unor riscuri atat pentru mama, cat si pentru fat. Ea poate determina nasterea prematura, sangerari in al treilea trimestru de sarcina, dar si greutati in desprinderea ei de peretii uterului la nastere.

Unul dintre marile riscuri ale placentei accreta este imposibilitatea de a mai avea copii. Desprinderea ei de uter este atat de anevoioasa incat uneori este nevoie de histerectomie (indepartarea totala a uterului).

Invata sa le recunosti si sa le intelegi pentru a face recuperarea mai usoara.

Asezata in mod normal la fundul uterului, placenta este esentiala pentru dezvoltarea si transformarea embrionului in fat. Ea este un organ prin care se efectueaza schimburile nutritive intre mama si fat cu ajutorul cordonului ombilical il protejeaza pe cel mic si secreta hormoni.

Asezarea ei poate insa prezenta anomalii. Denumite medical placenta previa si placenta accreta, acestea prezinta particularitati si determina cateva schimbari in modul de abordare a sarcinii.

Placenta previa

Ce este?

In aceasta situatie, placenta se dezvolta in josul uterului si acopera partial sau total colul uterin.

Care sunt simptomele?

Semnele si simptomele variaza intr-un astfel de caz. Cel mai comun este sangerarea fara dureri in timpul celui de-al treilea trimestru. Alte motive de banuiala sunt:

  • contractiile premature
  • copilul asezat in pozitie transversala
  • dimensiunile mai mari in raport cu varsta gestationala

Care este tratamentul?

Odata diagnosticata, placenta previa necesita repaus la pat si vizite regulate la medic. Daca hemoragia este severa, se poate recomanda chiar o transfuzie de sange.

Se interzic contactele sexuale. Este posibil sa se recomande chiar o operatie de cezariana daca esti in apropierea temenului de nastere.

Care sunt cazuele aparitiei?

Nu se cunoaste cauza exacta a declansarii acestei anomalii. Cu toate astea, urmatoarele aspecte pot creste riscul aparitiei sale:

  • varsta mamei este peste 35 de ani
  • gravida a avut patru sau mai multe sarcini la activ
  • a avut o operatie uterina

In this article

Join the Conversation