Proiect: Doar mamele care au primit indemnizatii de crestere copil calculate gresit vor fi amnistiate

567 0

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a pus in dezbatere publica proiectul de Lege prin care se modifica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia crestere copil. Aceasta include doua aspecte importante: pe de o parte, ar urma sa fie amnistitate o parte dintre mamele pentru care au fost stabilite debite, iar pe de alta mamelor li s-ar putea permite sa incaseze venituri suplimentare in perioada in care sunt in concediu de cresterea copilului. 

Proiect nou pentru indemnizatie crestere copil

Doua articole din prezentul proiect sunt in centrul atentiei: art II, potrivit carora sunt amnistiate mamele ale caror indemnizatii au fost calculate gresit (este vorba de eroarea functionarului public) si art III, potrivit carora nu sunt amnistiate mamele care au incasat sumele ca urmare a unor declaratii neconforme cu realitatea fiind vorba de frauda, clarificari aduse de directorul general al Directiei generale asistenta sociala din cadrul MMFPSPV, Lacramioara Corches. 

Art II (1)  "Debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina persoanelor care au beneficiat pana la data intrarii în vigoare a prezentei legi sau beneficiaza la data intrarii în vigoare de indemnizatia pentru cresterea copilului/ stimulentul, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a stabilirii unui cuantum eronat al indemnizatiei pe baza documentelor prezentate, se scutesc de la plata acestora".

Pe de alta parte, debitele constituite din vina debitorului – prin folosirea unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a cuantumului drepturilor sau a perioadei de acordare a acestora –  nu vor face obiectul scutirii la plata. Art. III (1): "debitele (…) constituite din culpa debitorului materializata în folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a cuantumului drepturilor sau a perioadei de acordare a acestora, nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor prezentei legi".

Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pana in 17 septembrie, iar Ministerul de Justitie ar putea propune formulari lipsite de echivos, a precizat Lacramioara Corches pentru Mediafax.

 

In this article

Join the Conversation