Protejeaza-ti copilul de temeri

1313 0

Daca se teme de vreo creatura imaginara spune-i ca il intelegi, ca totul va fi bine. Ia-l in brate pe micut si explica-i ca acea creatura, totusi, nu exista.

  • Ajuta-l sa exploreze teama

Daca, de exemplu, copilului ii este frica de Bau Bau care vine noaptea, atunci lasa-i o lampa deschisa in camera, cat sa se simta in siguranta si sa poata dormi linistit.

  • Intelege ca lucrurile pe care copilul le vede si le aude il pot speria

Nu putem sa-l protejam pe copil de absolut orice, nu putem sa oprim mereu ceea ce el vede sau aude si i-ar putea trezi sentimente de teama, dar important este sa nu ii incurajam frica si sa profitam de ea crezand ca, astfel, copilul va fi mult mai cuminte.

  • Incearca sa vezi teama din punctul lui de vedere

Asa cum tie poate iti este teama de, spre exemplu, un animal, asa si copilul se teme de personajele imaginare care ii ,,invadeaza” camera sau ii tulbura somnul. Daca observi ca temerile pe care le are intervin in activitatile lui zilnice, cum ar fi mersul la gradinita, trebuie sa consulti un psiholog.

  • Fii un model

Comportamentul parintilor este primul model de comportament la care copiii se raporteaza. Daca vrei ca cel/cea mic/mica sa te asculte, sa fie cuminte si sa isi duca sarcinile la indeplinire nu apela la creaturi imaginare si teama, ci arata-i tu ce trebuie sa faca, intr-un mod relaxat si placut. Arata-i tu cum trebuie sa-si stranga jucariile, arata-i tu ca este bine sa manance tot din farfurie, fara sa-l obligi sa faca astfel de activitati de teama.

  • Apeleaza la trucuri amuzante

Daca nu vrea sa doarma, nu-i spune ca iese monstrul din dulap daca nu se culca, pentru ca il incurajezi sa ii fie teama de somn. Spune-i o poveste frumoasa ca sa adoarma mai usor.

Monstri care se ascund sub pat, straini care vin si ii fura de pe strada daca nu sunt cuminti sunt mici inventii care nu fac altceva decat sa cresca teama copiilor in loc sa ii impulsioneze.

Riscurile lui ,,Bau Bau"

Inainte de a apela la tot felul de personaje fantastice pentru a-ti cuminti copilul, trebuie sa iei in considerare faptul ca psihicul lui este inca in formare. Daca il obisnuiesti de la varste mici cu temeri, va deveni o persoana matura nesigura, cu excese de anxietate.

Rolul parintilor este acela de a le oferi copiilor securitate, siguranta, prin urmare, trebuie sa-i explici copilului ca trebuie sa-si aranjeze jucariile pentru ca asa este corect si nu pentru ca altfel vine lupul si il mananca. Daca vrei sa stie ca daca nu isi indeplineste sarcinile exista consecinte, poti apela la mici pedepse. De exemplu, daca nu vrea sa-si stranga jucariile, spune-i ca nu mai are voie sa se uite la desenele lui animate preferate. Adica mergi pe lucruri concrete si nu pe crearea unor povesti care il sperie.

Trebuie sa stii ca, pana la o anumita varsta, copiii chiar cred in zane si monstri, asa ca nu trebuie sa ii manipulezi cu tot felul de amenintari legate de aceste personaje pentru ca cel/cea mic/a pot ajunge sa aiba cosmaruri, insomnii, dar si tulburari de personalitate.

Ce poti face daca ii este teama?

Daca micutului/micutei tau/tale ii este deja teama de Bau Bau sau de monstrul de dulap pentru ca a auzit de la bunici sau de la prieteni de familie tot felul de povesti infricosatoare, este indicat sa intervii si sa nu lasi copilul sa treaca singur prin sentimentele de teama care il incearca.

  • Nu trebuie sa razi de copilul tau daca ii este teama de ceva

Poate ca tie ti se pare amuzant ca cel mic sa se teama de un monstru despre care tu stii ca nu este real. Totusi, pentru copil teama este o realitate si nu trebuie sa te amuzi pe seama ei pentru ca nu vei face altceva decat sa inrautatesti situatia.

In this article

Join the Conversation