Răceala în sarcină. Sfaturi care îţi fac sarcina mai uşoară în sezonul răcelii şi al gripei

1234 0

Cum previi răceala în sarcină ?

În timpul sarcinii au loc schimbări în sistemul tău imunitar deoarece scopul lui principal este, în aceste luni, să protejeze micuţul din burtica ta. Acest lucru înseamnă că poţi fi mai sensibilă la microbii care cauzează tuse, răceală şi gripă. Iată câteva obiceiuri sănătoase care pot preveni răceala în sarcină.

  • Mănâncă mese echilibrate şi sănătoase, inclusiv fructe proaspete, legume şi cereale integrale. Acestea te "înarmează" cu minerale şi vitamine antioxidante care te ajută să lupţi împotriva infecţiilor .
  • Bea multe lichide – cum ar fi apa, ceaiuri de plante sau sucuri naturale de fructe. Limitează consumul de băuturi cu cofeină sau zahăr.
  • Odihneşte-te atunci când simţi că eşti obosită ca să păstrezi nivelul de stres la minim.
  • Menţine-te în formă. Câteva exerciţii fizice îţi îmbunătăţesc circulaţia şi ajută organismul în lupta împotriva infecţiilor .
  • Renunţă la fumat. Este dăunător atât pentru făt, cât şi pentru sistemul imunitar!

Sfat: O alimentaţie sănătoasă îţi furnizează vitaminele de care ai nevoie. Dacă doreşti să iei suplimente de multivitamine în sarcină, discută întâi cu medicul tău.

Cum tratezi răceala în sarcină ?

Dacă simţi durere în gât, ai tuse, nas înfundat, ai dureri de cap şi febră uşoară înseamnă că ai răcit, de aceea trebuie să te odihneşti şi să bei multă apă pentru a menţine nivelul optim de hidratare. 

Remedii:

  • Pentru nas înfundat: adaugă două sau trei picături de ulei de eucalipt într-un castron cu apă caldă. Nişte inhalaţii cu ulei de eucalipt sunt de ajutor în uşurarea congestiei nazale. Seara sau în timpul zilei: pune pe un şerveţel câteva picături de ulei de eucalipt şi miroase-l atunci cînd nu mai poţi respira.
  • Dureri în gât sau tuse: încearcă un amestec de miere şi lămâie în apă caldă.
  • Dureri de cap sau febră: poţi să iei paracetamol, dar respectând instrucţiunile de dozare de pe pachet şi pentru cel mai scurt timp posibil.

Sfat: discută cu medicul despre modalităţile de tratament pe care trebuie să le urmezi în timpul sarcinii. Foloseşte cât mai puţine medicamente şi pe termen cât mai scurt.

Dacă simptomele de răceală nu dispar sau nu se atenuează după câteva zile ori apar dificultăţi de respiraţie, trebuie să consulţi medicul. Nu uita: sistemul tău imunitar funcţionează diferit în timpul sarcinii, astfel încât o răceală în sarcină se poate agrava rapid.

 

In this article

Join the Conversation