Raceala la ovare sau anexita? Abordeaza corect o problema de sanatate care naste confuzii

1465 0

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, îţi explică de ce anexita era considerată în trecut o răceală şi cum trebuie tratată.

Mami.ro Ce este anexita? De ce este cunoscută şi sub denumirea de "răceală la ovare"?
A.V. Anexita este, de fapt, o inflamaţie sau infecţie care este localizată la nivelul aparatului genital. Înainte se credea că anexita este o răceală, ulterior s-a dovedit faptul că frigul, de exemplu, poate accentua efectele secundare, dar nu este cel care provoacă patologia numită anexită.

Mami.ro Care sunt cauzele anexitei? Există factori care predispun o persoană la anexită?
A.V. Cauzele sunt inflamaţia sau infecţia, depinde de tipul de anexită. Sunt predispuse persoanele care au o flora bacteriană dereglată şi care nu poate lupta cu infecţiile, drept urmare, persoanele care nu au o igienă intimă riguroasă, cele care au imunitatea organismului scăzută, cele care au care au contacte sexuale neprotejate cu mai mulţi parteneri.

Citeste si Candidoza in sarcina

Mami.ro Cât de des este întâlnită?
A.V. Este o afecţiune destul de des întâlnită, mai ales că în multe dintre cazuri nu este tratată cauza, ci doar efectele, unele femei considerând că, fiind vorba despre o “răceală la ovare”, pot folosi medicaţia, caz în care nu este tratată cu adevărat cauza. Dispariţia simptomelor anexitei, nu înseamnă ca aceasta este vindecată.

Mami.ro Cum se tratează?
A.V. În funcţie de tipul anexitei, se tratează cu antiinflamatoare sau cu antibiotice – în cazul în care anexita este produsă de o bacterie.

Mami.ro Ce consecinţe poate să aibă?
A.V. Cea mai gravă consecinţă pe care o poate avea anexită este infertilitatea. Din cauza anexitelor repetate, netratate corespunzător, în timp, se pot înfunda trompele uterine, lucru care duce la imposibilitatea obţinerii unei sarcini pe cale naturală. De asemenea, ca orice infecţie (în cazul în care despre asta este vorba), ea nu trebuie să rămână netratată, pentru că se poate extinde şi în alte părţi ale organismului.

Citeste si 9 factori care influenteaza fertilitatea

Mami.ro Care sunt modalităţile de prevenire a anexitei?
A.V. Se poate preveni prin controale complete (ecografie transvaginala, analize de secreţie şi de culturi) şi regulate la medicul ginecolog.

 

 

 

In this article

Join the Conversation