Recoltare de celule stem. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre recoltarea de sange din cordonul ombilical

997 0

Prelevarea si depozitarea sangelui din cordonul ombilical, care contine deja celebrele celule stem, este o decizie extrem de importanta la care orice viitor parinte ar trebui sa se gandeasca indelung, cu maxima seriozitate.

In ultima vreme, in Romania, fenomenul de recoltare de celule stem a luat o amploare deosebita, astfel incat la ora actuala putem alege dintre ofertele a mai bine de 15 banci de celule stem. Cu toate astea, nu toti parintii sunt informati corespunzator despre beneficiile sau lipsurile acestei optiuni destul de costisitoare. Asadar, iata ce ar trebui sa stii in general.

Ce presupune procedura de recoltare de celule stem

Prelevarea nu doare, se face in timpul nasterii si a devenit o procedura de rutina pentru cei mai multi dintre medicii obstetricieni.

Celulele stem pot trata si reda speranta de viata in cazul multor afectiuni ale sangelui. Asta nu inseamna ca sunt eficiente pentru toate tipurile de leucemie. In schimb, pot trata anumite boli autoimune sau metabolice. O stricta informare pe aceasta tema este vitala.

Procedura de recoltare de celule stem nu te absolva in mod automat de griji si temeri. In primul rand, unitatea de sange poate fi contaminata cu bacterii in timpul nasterii sau al procesarii din laborator. Apoi, cantitatea de sange extras e posibil sa nu fie suficienta in cazul unui transplant. Nu in ultimul rand, costul unui eventual transplant poate ajunge la sume colosale, de peste 100.000 de euro, lucru despre care agentii de vanzari ai bancilor nu vorbesc.

Exista companii care ofera si o asigurare optionala de transplant, care se adauga pretului intregului pachet de prelevare, procesare si stocare. Costul unui pachet basic variaza intre 700 si 1100 de euro, in functie de optiuni.

In Romania exista deja un Registru al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, ceea ce permite oricarui bolnav sa aiba acces la banci publice de celule stem din intreaga Europa. 

Daca exista compatibilitate, grefa poate fi utilizata si de rudele de gradul I (frati sau parinti).

Contractul de stocare se semneaza pe o perioada de 18-20 de ani, dupa care copilul isi poate exprima propria parere cu privire la ce doreste sa faca mai departe cu aceasta grefa de sange.

In this article

Join the Conversation