Reguli generale de buna purtare in public

520 0

Dar pentru multi copii, intalnirea cu un necunoscut da nastere temerilor si prezentarile se trasforma intr-o drama. Iata cateva sfaturi pentru a evita aceste situatii neplacute.

Saluturi

Cand copilul paraseste gradinita sau scoala, ca si atunci cand vine de dimineata, invata-l sa le salute pe doamnele educatoare; la fel cand intra intr-un magazin, raspunde la telefon, soseste o persoana in casa.

Daca il cunoaste pe cel pe care il saluta, sa-l invatam sa pronunte numele: „Buna ziua, unchiule George, ce mai faci?”. Este un mic semn de atentie, care face mereu placere.

In cadrul saluturilor, se respecta o ierarhie. Persoana cea mai in varsta este prima care se saluta, doamnele inaintea domnilor, iar in caz de egalitate de varsta si de sex, are intaietatea persoana care are o functie: medicul, profesorul etc.

Saruturi

„Fii dragut, sarut-o pe matusa…”. Pentru multi copii, a da un sarut unei persoane cu care nu a stabilit intimitate este un chin. Nu este, deci, un gest pe care sa-l impunem. Pe de alta parte, trebuie sa evitam jignirea rudelor.

Daca matusa sau unchiul sunt putin mai traditionalisti, pentru a evita neplacutul se poate face „jocul sarutarii mainii”: ajunge un gest. In acest fel se respecta atat alternativele adultului cat si intimitatea copilului.

In cadrul salutului este important ca un copil sa invete sa-l priveasca pe oaspete in ochi si, daca este destul de mare, sa intinda mana pentru a saluta. Din modul in care strangem mana se transmite si impresia despre propria personalitate. Sa-l invatam pe copil sa evite cele doua extreme: mana „moale” si mana „zdrobitoare”.

  • Mana „moale” si nesigura, cu ochii care privesc in alta parte transmite un mesaj foarte clar: „Nu ma interesezi, nu vreau sa relationez cu tine”.
  • La cealalta extrema se afla mana „zdrobitoare”: copilul strange mana oaspetelui pana cand il doare, transmitand un mesaj foarte clar: „Eu zdrobesc pe oricine se incurca cu mine si vreau sa il fac sa se simta slab”.

Paltoane si umbrele

Copilului i se poate da insarcinarea de a ajuta oaspetii care ajung in casa cu paltoanele si umbrelele: nu numai ca va fi mandru, dar este pentru el un mod de a relationa cu cei mari, avand un rol precis.

Usa inchisa si deschisa

Nu se inchide usa casei imediat ce oaspetele a pasit pragul sa plece. Se asteapta ca acesta sa urce in lift sau sa coboare scarile. In epoca egalitatii dintre sexe, oricine poate considera demodat sa-si invete copiii sa deschida usa doamnelor si sa le ofere intaietate. In realitate, sunt inca multe persoane care se asteapta la un gest de atentie.

Observatii su curiozitati

Persoanele cu handicap, homosexualii sau cele cu origini diferite (negri, asiatici) atrag inevitabil atentia copiilor: micutii ii fixeaza, ii arata cu degetul si isi manifesta mirarea prin intrebari stanjenitoare exprimate cu voce tare.

De aceea, este bine sa le explici copiilor situatia, astfel incat sa inteleaga: „Nu este frumos sa te uiti fix la ei pentru ca ii jenezi. E ca atunci cand ti-e frica sa nu rada colegii tai de tine cand cazi…si apoi esti multumit cand nu iti zice nimeni nimic”.

In this article

Join the Conversation