Reguli pentru micul schior

1419 0

Unii parinti exagereaza cand isi forteaza copiii sa stea pe schiuri de la 2 ani. La varsta asta, pustii nu isi coordoneaza foarte bine miscarile, nu pot sa comunice cu instructorul, nici sa foloseasca corect echipamentul cu care sunt dotati: schiurile, claparii, betele.

Varsta optima pentru schi este in jur de 4 ani. Cu o tehnica buna, bazata pe jocuri il poti invata in numai 6 zile sa se tinã pe schiuri, sa alunece si mai ales sa se opreasca. Pe scurt, de la 4 ani copilul este capabil atat psihic cat si motric sa-si insuseasca deprinderea schiatului, pe care nu o va mai uita toata viata. Ca inotul sau mersul pe bicicleta. Odata invatat, nu se mai uita niciodata. Si este foarte important sa invete chiar de la inceput sa schieze corect.

Cum alegi echipamentul de schi?

De multe ori vezi pe partii omuleti infofoliti si echipati cu clapari si schiuri trasnet, „made in…” pe care micutul abia le poate urni. Potrivit specialistilor, este total gresit, inutil si daunator. Claparii nu trebuie sa fie mai inalti de jumatatea tibiei. Daca sunt prea inalti, copilul se va sprijini pe partea din spate a bocancului, iar pozitia lui va fi usor aplecata inapoi, deci gresita. Daca claparii vor fi prea scurti, copilul va avea tendinta sa se sprijine pe partea din fata, dezvoltand o pozitie usor aplecata inainte.

Foarte important e ca legaturile pentru clapari sa fie mici si usoare. De aceea claparii pentru copii au o singura incuietoare. Schiurile propriu-zise trebuie sa fie foarte usoare si scurte, adica sa ajunga pana la nasul copilului. Intr-o prima faza, nici nu este nevoie de bete. Copilul invata sa-si tina echilibrul pe schiuri si sa alunece liber, fara „ajutoare”. Pustiul trebuie imbracat intr-o tinuta usoara si lejera, care sa-i permita sa se miste in voie.

Si, un lucru care tine de educatie, prichindelul invata nu doar cum sa schieze corect, ci si sa asculte de profesor, cum sa se integreze in grupul celor 4-5 copii alaturi de care invata primii pasi intr-un sport de elita.

In this article

Join the Conversation