Remedii tuse seaca pe care ni le ofera natura

4096 0

Vorbim de tuse seacă sau tuse uscată atunci când aceasta nu este urmată de expectoraţie (nu sunt prezente mucozităţi).

Tusea seacă: tablou general

Tusea seacă poate fi cauzată de alergii, de praf, de fum de ţigară, de aer uscat, motiv pentru care umiditatea din camera copilului trebuie avută în vedere în permanenţă. Mai poate fi cauzată de aciditate stomacală, dar, de asemenea, poate indica şi începutul unei răceli. Tusea seacă este obositoare şi poate deveni dureroasă deoarece accesele de tuse sunt repetate, iritante şi pot produce usturimi de gât (în unele cazuri chiar febră musculară în zona pieptului şi a spatelui). Obligatoriu, când vine vorba de remedii tuse seacă, acestea trebuie să aibă efect calmant, emolient.

Remedii tuse seacă vs tuse productivă

Atenţie: tusea seacă şi tusea productivă nu se tratează la fel. În cazul în care nu se aplică tratamentul adecvat, problemele de respiraţie se agravează.

Remedii tuse seacă – tratamente care au efect emolient, antitusiv, calmant, deoarece este o tuse iritativă.

Remedii tuse productivă – tratament fludifiant, expectorant, care facilitează eliminarea mucozităţilor. Nu încerca să opreşti tusea, să mergi la farmacie pentru a cere ceva împotriva tusei sau să administrezi ceaiuri antitusive, pe principiul că, fiind naturale, oricum nu au ce rău să facă. Total greşit! Suprimand tusea, se poate ajunge la acumularea de secretii în bronhii şi plămâni şi, implicit, la agravarea problemei.

5 remedii tuse seacă din natură

Înainte de a-ţi prezenta câteva remedii tuse seacă din natură, revenim cu o atenţionare. Remediile naturiste au, într-adevăr proprietăţi vindecătoare, dar atunci când este vorba de copii sau de femei însărcinate, acestea trebuie administrate cu o grijă sporită, în unele cazuri fiind contraindicate (sfatul medicului rămâne un aspect foarte important). Chiar dacă este vorba de remedii naturiste şi de farmacia naturii, asigură-te că administrezi copilului tău sau familiei tale tratamentul corect – adică, ai recunoscut corect problema şi administrezi tratamentul adecvat, în cazul nostru că ai identificat corect tipul de tuse. 

Gargara cu ceai de cimbrişor ajută împotriva tusei uscate. Preparare: toarnă o cană de apă fiartă peste doua linguriţe de cimbrişor uscat. Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi strecoară conţinutul.

Gargara cu ceai de lămâiţă ajută împotriva afecţiunilor căilor respiratorii superioare, precum tuse seacă, convulsivă, bronşită, amigdalită şi faringită. Se prepară ca precedentul ceai, cu diferenţa că foloseşti lămâiţă uscată.

Siropul de ridiche neagră este, la rândul lui, indicat în tusea seacă. Curăţă şi clăteşte ridichiile, taie-le pe jumătate şi scobeşte-le cu o lingură. Toarnă în cavitatea formată miere şi lasă câteva ore să se îmbibate cu sucul de ridichi  – se consumă câte o linguriţă de câteva ori pe zi. 

Siropul de ceapă ajută la decongestionarea căilor nazale, reduce febra şi ameliorează tusea seacă. Are proprietăţi antitusice şi calmează mucoasa membranei faringeale. Curăţă şi taie mărunt o ceapă, adaugă o cană de apă şi 4 bucăţi de zahăr candel. Fierbe la foc mediu până când obţii un sirop. Strecoară-l prin sită şi pune-l la păstrat într-un borcan. Se consumă câteva linguriţe pe zi.

Se recomandă utilizarea mierii ca îndulcitor, deoarece are proprietăţi calmante şi antiinflamatoare (nu da miere copilului în primul an de viaţă pentru a nu-l expune riscului de a se îmbolnăvi de botulism).

 

In this article

Join the Conversation