Reţete care ajută în caz de diaree acută

7548 0

Mucilagiu de orez
Unul dintre alimentele de bază în dieta perioadei de diaree acută este mucilagiul de orez. Pentru prepararea acestuia aveţi nevoie de două linguri cu vârf de orez, un litru şi jumătate de apă şi zece linguriţe de zahăr. Orezul se fierbe în apă până când bobul este înflorit iar apa a scăzut sub jumătate din cantitatea iniţială. Compoziţia se toarnă în sită şi orezul se pasează, operaţia repetându-se de două ori. Se obţine astfel o pastă mai groasă, care se îndulceşte şi se mai dă o dată în clocot. Preparatul se foloseşte numai 24 de ore.

Supă de carne
Într-un litru de apă rece se pun: 250 g carne de pui sau vacă şi 2 morcovi. (când copilul e sănătos, se pot adăuga 1 pătrunjel şi 1/2 ţelină mică). Se fierbe aproximativ o oră – o oră şi jumătate şi, după caz, se îndepărtează steluţele de grăsime (mai ales în perioada de tratament a diareei acute). Dacă supa este preparată pentru un sugar aflat la vârsta diversificării alimentaţiei, carnea se pasează.

Brânză de vaci preparată în casă
Brânza de vaci este eficientă în caz de diaree acută şi se prepară atât din lapte nefiert, cât şi din lapte fiert. Pentru copiii până la 3 ani şi în special pentru sugari se recomandă prepararea numai din lapte fiert.

Brânză de vaci preparată rapid cu lactat de calciu. Se fierbe un litru de lapte de vacă sau lapte praf integral. După ce se răceşte puţin se adaugă 8-10 comprimate de lactat de calciu (se cumpără de la farmacie), pisate în prealabil. Se amestecă, se lasă să se răcească şi se pune la scurs într-un săculeţ de tifon. Brânza obţinută se mai poate trece printr-o sită deasă pentru a se obţine granule mai fine. Este necesară o cantitate de lapte de 4-5 ori mai mare decât cantitatea de brânză pe care dorim s-o obţinem (de exemplu, pentru 200 g de brânză este necesar 1 litru de lapte).

Brânză de vaci preparată cu iaurt. Intr-un litru de lapte fiert se pun 10-15 linguriţe cu iaurt şi se lasă la prins, la temperatura camerei (nu în soare!), eventual în apropierea unei surse de căldură (plită călduţă, calorifer, sobă). După 12-24 de ore, se îndepărtează smântâna de deasupra şi se pune la foc moale, amestecând mereu, până când se formează cheaguri mari de brânză. Se lasă să se răcească, apoi se pune într-un săculeţ de tifon la scurs, după care, în funcţie de consistenţă se trece sau nu printr-o sită deasă.
 

In this article

Join the Conversation