Dovlecei umpluti, mancare de dovlecei si alte bunatati

1158 0

Bogati in vitamine, dovleceii se gasesc din abundenta in piata si, ca pret, sunt pe masura oricarui buzunar. Fac parte dintre primele legume care sunt recomandate copiilor inca de la primele etape ale diversificarii alimentatiei.

Dovleceii umpluti cu carne sunt recomandati de la varsta de un an, dovleceii cu smantana de la 18 luni si mancarea de dovlecei cu rosii de la doi ani. Sunt in general bine tolerati si nu produc alergii. Pentru retetele care urmeaza trebuie sa alegeti dovlecei de marime potrivita, care sa nu fie nici prea batrani, nici vestejiti.

Dovlecei umpluti cu carne 

Ingrediente: 4 dovlecei, 250 g carne de vita sau de pasare, 3 linguri de orez, un ou, sare, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, 2 linguri de ulei, o ceapa de marime medie, o lingura de bulion

Mod de preparare
Pentru dovleceii umpluti, se curata cei patru dovlecei de coaja, se spala, se taie in jumatate si se scobesc, inlaturandu-li-se semintele. Se spala bine carnea, se trece prin masina de tocat sau prin robot. Se bate oul, orezul se spala in doua ape si se amesteca cu carnea. Se adauga la acestea o parte din verdeata tocata marunt si se amesteca totul pana se obtine o pasta omogena. Intre timp se incinge bine cuptorul. Se umplu dovleceii cu compozitia astfel obtinuta si se asaza intr-o tava cu peretii inalti. Se face un sos dintr-o lingura de bulion, ceapa taiata solzisori si o ceasca de apa. Se toarna sosul peste dovlecei si se adauga cele doua linguri de ulei si restul de verdeata tocata. Se introduce tava in cuptor si se lasa timp de doua ore, la foc molcom. Din cand in cand, se mai poate adauga cate o cescuta de apa, in caz ca sosul scade foarte mult.

Dovlecei cu smantana 

Ingrediente: 2 dovlecei, 250 g branza de vaci, 4 linguri de gris sau orez, 2 oua, 100 g smantana, o legatura de marar, 20 g unt, sare (dupa gust)

Mod de preparare
Se curata dovleceii de coaja, se spala si se pun la foc domol timp de zece minute. Nu trebuie sa-i fierbi, ci doar sa-i oparesti. Se scot intr-o strecuratoare, se scurg si se lasa la racit. Intre timp, se fierbe bine orezul sau grisul, apoi se trece printr-un jet de apa rece. Se amesteca branza de vaci cu orezul (grisul) fiert si racit. Se bat galbenusurile bine si se toarna peste branza. Se lasa compozitia sa se odihneasca in timp ce din dovlecei se scot miezul si semintele. Se incinge bine cuptorul. Se bat albusurile spuma si se amesteca cu pasta de branza, la care se adauga in cele din urma smantana, sarea si mararul maruntit bine. Se amesteca pana ce se omogenizeaza compozitia. Nu-ti mai ramane, mamico, decat sa umpli dovleceii si sa-i asezi intr-o tava unsa cu unt si putin pesmet. Deasupra se pun doua-trei cubulete de unt. Se lasa la foc moderat maximum jumatate de ora. Se servesc calzi sau reci, dupa preferinta.

Mancare de dovlecei cu rosii

Ingrediente: 500 g rosii, 4 dovlecei, 1 ceapa mare, verdeata, sare (dupa gust), 3 linguri de ulei

Mod de preparare
Pentru mancarea de dovlecei cu rosii, dovleceii se spala, se curata de coaja si se taie rondele. Rosiile se spala, se curata de pielite si se taie feliute. Ceapa se curata de coaja, se spala si se taie solzisori. Se caleste apoi cu o lingura de ulei. Cand isi schimba culoarea se adauga rosiile si dovleceii si restul de ulei. Se pune sare dupa gust si se lasa pe foc 30-40 de minute, amestecandu-se din cand in cand. Cand este aproape gata se adauga verdeata. Pentru o aroma deosebita se poate adauga la calit, o data cu ceapa, si un gogosar rosu.

 


In this article

Join the Conversation