Papoutsakia: rețetă grecească, cu vinete

Este sezonul vinetelor, așa că profită pentru a prepara o mâncare grecească, delicioasă!

975 0

Papoutsakia este o reţetă grecească delicioasă, cu carne şi vinete acoperite cu sos bechamel, combinaţie plină de savoare. În traducere, înseamnă „papucei“, iar denumirea i se trage de la aspectul pe care îl are.

Bogate în vitaminele B2, B6 și C, vinetele sunt hipocalorice, deci bune pentru cei ce luptă cu kilogramele în plus. Fac parte din aceeași categorie cu roșiile. Conțin multe fibre, fitonutrienți ceea ce le aduce renumele de legume utile pentru creier.

SFAT: codița trebuie să fie verde, vinetele să fie grele pentru mărimea lor iar dacă presăm degetul pe coajă, trebuie să ne coloreze degetele , altfel nu sunt dintre cele de sezon.
ATENȚIE! Sistemul digestiv al celor mici e sensibil. Micuților le e greu să digere legumele bogate în fibre, cele care provoacă balonare. De aceea, vinetele sunt recomandate după vârsta de un an.

Rețetă de Papoutsakia
Ingrediente:

  • 6 vinete
  • 300 g carne tocată de vită
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ceapă
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 4-5 roșii
  • 5-6 linguri cu ulei de măsline
  • 110 g parmezan/pecorino
  • sare
  • piper
  • Pentru sosul bechamel: 2 linguri cu făină; 2 linguri cu unt; 250 ml lapte; 1 gălbenuș; sare, piper, nucșoară.

Mod de preparare:

  1. Taie pe lungime vinetele și scobeste-le ușor cu ajutorul unei lingurițe. Păstrează miezul.
  2. Sotează ceapa tocată în două linguri cu ulei încins. Când a căpătat o culoare translucidă, pune miezul de vânătă și după 2-3 minute adaugă carnea tocată. Ține pe foc până capătă o culoare arămie, pofticioasă.
  3. Adaugă roșiile, usturoiul și pătrunjelul tocate mărunt, sare și piper după gust. Redu flacăra, acoperă și lasă pe foc 20-25 de minute ori până sosul s-a evaporat. Dă deoparte.
  4. Pentru sos, topește untul într-o tigaie adâncă. Adaugă făina și amestecă cu o lingură de lemn. Toarnă treptat laptele și ține pe foc până se îngroașă puțin.
  5. Dă deoparte, potrivește gustul de sare și piper, adaugă un praf de nucșoară. După câteva minute, când s-a mai răcorit, încorporează gălbenușul.
  6. Sotează corăbioarele de vinete în uleiul rămas. Umple-le cu sosul gros de carne de vită și așază-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  7. Pune deasupra sos bechamel și brânză rasă. Dă la cuptor 60 de minute.
  8. Gata Papoutsakia! Poftă bună!

Foto: 123 RF


In this article