Retete de Craciun: cozonac cu nuca si caramel

1789 0

Prin urmare, cozonacul de Crăciun merită o atenţie şi un "regim" deosebit. De aceea, îţi sugerăm o reţetă specială, cu umplutură din nucă măcinată şi decorat cu caramel.

Citeşte şi Meniu de Crăciun când ai burtică

Reţete de Crăciun: cozonaci cu nucă şi caramel

Ingrediente

750 grame făină

1 cană lapte

5 linguri zahăr

40 grame drojdie

3 ouă

1 margarină

1 gălbenuş ou pentru uns cozonacii

puţin unt pentru uns tava

Citeşte şi Prăjitura cu fructe şi brânză

Umplutură

500 grame nucă măcinată

zahăr după gust

Caramel

400 grame zahăr

150 grame unt

300 ml smântână pentru frişcă (30 % grăsime)

Citeşte şi Capcanele bucătăriei de Sărbători

Mod de preparare

1. Amestecă uşor ingredientele uscate, adaugă laptele călduţ, în care ai dizolvat drojdia, apoi ouăle uşor bătute şi mizate cu maragrina topită. Frământă până obţii un aluat elastic şi pufos. Lasă-l la dospit 30 – 40 minute.

2. Între timp, pregăteşte caramelul: pune zahărul la topit pe foc mic, amestecând din când în când cu o spatulă. Când se închide la culoare, amestecă de la margine spre mijlocul cratiţei, pentru a nu-i da timp să se lipescă. Lasă pe foc până se topeşte bine tot zahărul sau până când devine auriu şi fluid.

3. Ia cratiţa de pe foc, adaugă untul, amestecând până se topeşte, iar apoi frişca. Pune înapoi pe foc şi amestecă până ce se îngroaşă puţin, dar nu foarte tare, fiindcă se va mai închega odată cu răcirea. Sunt suficiente 5 – 7 minute din momentul în care pui cratiţa pe foc.

4. Împarte aluatul acestei reţete de Crăciun în zece părţi egale şi întinde fiecare parte într-o foaie foarte subţire. Unge foaia cu un strat fin de caramel, iar apoi presară nuca măcinată şi amestecată cu zahărul.

5. Rulează fiecare foaie şi aşază-le prin suprapunere în tava de cozonac unsă cu unt (câte cinci "rulade"). Vor ieşi doi cozonaci. Unge-i cu albuş şi dă-i la cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, până devin aurii.

6. Când sunt copţi, scoate-i din cuptor, lasă-i să se răcească şi toarnă peste ei caramelul pe care, în prealabil, îl încălzeşti puţin la microunde ca să devină mai fluid. Pentru a conferi un aspect plăcut şi festiv acestei reţete de Crăciun, decorează cozonacii cu nucă întreagă sau măcinată.

 

 

 

In this article

Join the Conversation