Riscurile unui Apgar sub 10

491 0

Fiecare bebelus va primi note de la 0 la 2 (doi fiind cea mai buna nota) pentru: culoare, bataile inimii, respiratie, reactivitate (masura in care bebe reactioneaza la stimuli), tonus muscular. Daca nazdravanul primeste 2 la toate cele cinci categorii, va avea in final primul 10 din viata lui.

Ce inseamna Apgar

9 pentru cezariana
Cei mai multi medici neonatologi prefera sa nu acorde nota 10 copilasilor nascuti prin cezariana, asa ca nu trebuie sa te superi daca puiul tau a obtinut doar 9. Este un Apgar excelent.

Intre 7-10
Daca bebelusul a obtinut intre 7 si 10, inseamna ca este intr-o stare foarte buna si nu necesita masuri de resuscitare suplimentare masurilor standard, pe care le primesc toti copilasii, indiferent de nota.

Intre 4 si 6
Daca micutul primeste note intre 4 si 6, inseamna ca are nevoie de ajutor pentru a incepe sa respire. Aceasta poate insemna doar aspirarea cailor respiratorii, un masaj usor pentru stimulare si suplimentarea oxigenului. Riscul hipoxiei la nastere este aparitia retardului mental sau a unei forme de autism.

Notele pana la 3
Daca un copilas primeste o nota de pana la 3, inseamna ca are nevoie de manevre imediate de resuscitare. Aceste cazuri sunt extrem de rare si cel mai adesea medicii stiu ca vor primi de la obstetrician un copilas aflat in suferinta. Trebuie sa stii ca o nota mica in primul minut de viata nu inseamna ca puiul nu poate fi perfect peste 5 minute. Doar are nevoie de un pic de ajutor. E bine ca, pana la 3 ani, micutul sa fie vazut si de un specialist in neurologie infantila.

A doua nota este relevanta

In evaluarea Apgar, copilul primeste doua note. Una, imediat ce vine pe lume, iar urmatoarea, la 5 minute dupa. Daca cea de-a doua nota ramane sub 7, atunci copilul ar trebui urmarit de un neurolog pâna la 4-6 ani pentru a vedea daca se dezvolta in parametrii normali.
 

In this article

Join the Conversation