Ritual pentru baita

617 0

 Fie că o faci într-un lighenaş ori într-o cădiţă pentru bebeluşi, pune pe fundul acesteia un prospop pentru a fi mai moale. Bine ar fi ca partenerul tău să participe ca să te ajute şi să-l ţină pe micul alunecos. Pregăteşte toate cele necesare înainte, ca să nu alergi de colo-colo în timpul băiţei. Iată care ar fi lista:

  – un prosop mare 

  – hăinuţe moi 

  – bucăţele de vată sau tifon steril 

  – săpun pentru bebeluşi 

  – şampon delicat, special pentru bebeluşi, dacă e cazul 

  – o perie de păr sau un pieptene delicat

Deşi lista include un săpun, deseori nu e nevoie să îl foloseşti pentru că murdăria de pe nou-născuţi se curăţă doar cu apă. Săpunul va înlătura stratul natural protector creat de pielea bebeluşului, lăsând-o uscată.

Sunt suficienţi 5 cm de apă călduţă pentru a îmbăia eficient un bebeluş. Încearcă să-i acoperi cu o cârpiţă burtica pentru a nu-i fi frig în timpul băii. Aceste băiţe de început nu trebuie să dureze mult, însă trebuie făcute cum se cuvine. Ţine-ţi bebeluşul cu fermitate şi spală-l cu delicateţe de murdăria sau cojiţele nou formate. Întotdeauna să ai cel puţin o mână pe el cu care să îl ţii în timp ce se află în cădiţă, mai ales când e nou-născut şi trebuie să-i ţii căpuşorul şi spatele în timp ce-l speli, dar şi când creşte mai mare şi începe să stea în funduleţ. La băiţă, acordă atenţie:

  – Zonelor genitale şi părţilor acoperite, de obicei, de scutec 

  – Mâinilor şi picioarelor. Spală-l şi între degeţele 

  – Feţei şi gâtului. dacă s-a acumulat murdărie în jurul ochilor, şterge-i uşor cu o bucată de tifon steril, cu o mişcare delicată, pornind de la nas către colţul dinspre ureche al ochiului.

Murdăria ascunsă

Nou-născuţii nu se prea murdăresc în adevăratul sens al cuvântului, însă acumulează murdărie în locuri în care nu te aştepţi. Nu uita să-l verifici:

  – În pliurile din spatele genunchilor, gâtului şi coapselor.. 

  – La subraţ – aici rămân ascunse scame şi puf de bumbac de la hăinuţe. 

  – În spatele urechiuşelor, neapărat!

Cum îngrijim părul

Nu toţi bebeluşii sunt binecuvântaţi cu o podoabă capilară la naştere. dar dacă al tău este, ai grijă de perişorul lui spălându-l cu un şampon delicat, “fără lacrimi”. Pur şi simplu, unge-l cu un strat fin de şamponel, aşteaptă puţin, apoi clăteşte-l – nu e nevoie să-l freci zdravăn la vârsta asta. Părul este ultimul lucru pe care îl speli la băiţă, astfel încât copilaşul să nu stea cu capul ud prea mult timp.

În fine, nu fi surprinsă dacă bebeluşul tău plânge la primele băiţe. Este doar o reacţie la unul din lucrurile noi care i se întâmplă. Păstrează o temperatură normală, spre călduţ, atât în cameră, cât şi în apă (despre temperatura apei, vezi mai departe). Îl poţi linişti legănându-l sau cântându-i. În curând va ajunge să adore băiţa.

Pentru mai multe articole, intra pe pampers.ro.

In this article

Join the Conversation