Rolul logopediei in dezvoltarea copilului

3478 0

Despre varsta la care se poate incepe logopedia dar si despre obicetivele si rolul acesteia asupra dezvoltarii copilului am vorbit cu Adina Dumitrescu (foto), psiholog la Centrul KinetoBebe.

Sa incepem cu definitia logopediei. Care este aceasta?

Logopedia este stiinta care se ocupa de studierea si stimularea limbajului si corectarea tulburarilor ce pot influenta calitatea si varietatea exprimarii si receptivitatii verbale si non-verbale.

Spuneti-ne care sunt avantajele logopediei si care este obiectivul ei principal?

Un prim avantaj il reprezinta influenta interventiei logopedice asupra dezvoltarii copilului. Dezvoltarea optima a limbajului favorizeaza dezvoltarea emotionala si cognitiva. Exista o interelatie intre limbaj si cognitiv, in sensul in care cognitia influenteaza aparitia limbajului ca ulterior limbajul sa faciliteze dezvoltarea cognitiva.

Obiectivul principal il reprezinta imbunatatirea calitatii vietii individului din perspectiva influentei limbajului asupra sa.

In ce constau evaluarile logopedice si caror copii se adreseaza?

Evaluarile pot incepe cu varsta de 3 ani si se adreseaza copiilor cu dificultati in exprimarea verbala/non-verbala sau celor care au anumite tulburari si care influenteaza calitatea dezvoltarii limbajului.

In cadrul unei evaluari logopedice se utilizeaza anamneza, observatia, jocul si anumite instrumente de observare a nivelului de dezvoltarea a limbajului pe toate ariile sale ce au ca scop conturarea unui diagnostic logopedic.

Care sunt principalele tulburari de limbaj pe care le trateaza logopedia? 

Tulburarile de limbaj se diferentiaza in functie de mai multe criterii insa vom enumera cateva categorii de tulburari:

  • tulburari de pronuntie – dislalia
  • tulburari de ritm si fluenta – balbaiala
  • tulburari de comunicare – mutism electiv
  • tulburari functionale – afazia, alalia
  • tulburari de voce
  • tulburari ale proceselor fonologice – dificultati de procesare auditiva-auz fonematic).

Dar cele pe care le amelioreaza? 

Diferenta dintre recuperare si ameliorare in logopedie este marcata de mai multe aspecte: tipul tulburarii de limbaj, asocierea acestuia cu alt tip de tulburare (epilepsie, hipoacuzie, retard, autism etc.), frecventa terapiei, varsta la care se incepe terapia.

Daca tulburarea de vorbire este asociata cu alte tulburari putem vorbi de ameliorare, prognosticul recuperarii totale fiind mai rezervat.

Daca vorbim despre tulburari de pronuntie (dislalii) sau tulburari de ritm si fluenta (logonevroza), diagnosticate la timp si cu o frecventa optima a sedintelor putem vorbi despre o recuperare totala.

Situatiile sunt particulare si prognosticul recuperarii este influentat de foarte multi factori.

De la ce varsta se poate incepe logopedia?

Aparatul fono-articulator, implicat in procesul vorbirii se maturizeaza in jurul varstei de 4 ani. Putem spune ca pentru corectarea pronuntiei sunetelor deficitare,  4 ani este varsta optima. In prezent sunt tot mai dese situatiile in care stimularea vorbirii se face mai greu si atunci putem interveni dupa varsta de 2-3 ani cand sub forma de joc facilitam stimularea si dezvoltarea vorbirii. Daca vorbim despre diagnostic diferentiat, echipa multidisciplinara hotaraste cand este momentul optim pentru demersul logopedic. In tulburarile neurologice se poate incepe terapia si imediat dupa varsta de un an.

Cate sedinte sunt necesare ca sa se vada un progres?
Numarul sedintelor necesare este relativ si direct proportionat cu specificul tulburarii, frecventei terapiei si capacitatea de asimilare a metodelor corective de catre client. Atunci cand incepe o terapie logopedica, se stabilesc niste obiective terapeutice si frecventa sedintelor terapeutice. Demersul terapeutic poate fi directionat pe corectare de limbaj si poate dura in jurul a 6-9 luni sau poate fi terapie de suport (in tulburari complexe, neurologice, de dezvoltare) si poate insoti copilul pe o durata mare de timp (ani).

In perioada 14 – 17 aprilie Centrul KinetoBebe va participa la Targul Baby Boom, astfel puteti beneficia de o sedinta gratuita  de evaluare motrica si logopedica a copilului dvs! Evaluarea se adreseaza tuturor copiilor cu varsta cuprinsa intre 2 luni si 10 ani si va fi realizata de kinetoterapeutii pediatri si psihologii Centrului KinetoBebe.

Evaluarile motrice urmaresc ariile de dezvoltare ale copiilor:

  • Pentru bebelusii cu varsta intre 2 luni si 1 an evaluarile vor avea drept scop evidentierea achizitiilor motorii conform etapelor de dezvoltarea neuromotorie specifice varstei.
  • Pentru copiii cu varsta intre 1-3 ani va fi evidentiata posturarea corecta la nivelul: umerilor, membrelor inferioare , coloanei etc
  • Pentru copiii cu varsta intre 3- 10 ani se vor evidentia: posturarea corecta a la nivelul:  umerilor, membrelor inferioare , coloanei si motricitatea vizand: echilibrul , coordonarea, mobilitatea si forta.

 Evaluarile logopedice:

  • Pentru copiii cu varsta intre 3 ani si 10 ani evaluarile urmaresc nivelul de dezvoltare al limbajului precum si corectitudinea articularii si pronuntiei sunetelor si cuvintelor.

Dupa sesiunea de evaluare toti parintii vor primi o fisa de evaluare individuala care poate fi prezentata mai tarziu in cadrul unui eventual consult la medicul specialist.

 

Centrul Kinetobebe face parte din cea mai mare platforma de clinici private din Romania – Consultaclick.ro

Consultaclick este o platforma de programari medicale online, fiind o retea formata din peste 300 de clinici si spitale private din Romania si peste 3000 de medici afiliati in retea.
Rolul platformei este sa faciliteze accesul pacientilor la servicii medicale private, de a le pune la dispozitie oferte medicale care sa ii ajute sa faca economie in bugetul personal si de a le oferi informatii utile.

Pana in prezent prin intermediul platformei Consultaclick s-au efectuat peste 40000 de programari medicale.

Pacientii pot alege un doctor sau o clinica pe baza ratingurilor primite de la alti pacienti, dupa pret sau pe baza criteriului proximitatii.

 

 

Text: Anca Ardeleanu

 

In this article