Romania, tara mamelor la varsta copilariei

235 0

Aproape 29.000 de tinere din Romania cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani au nascut in 2005, iar 527 au devenit mame la varste si mai fragede, sub 15 ani, potrivit datelor Comisiei Europene.

Statistica plaseaza tara noastra in topul statelor UE si din Spatiul Economic European (SEE). In acelasi an, in jur de 400 de fete sub 15 ani au nascut in Bulgaria, aflata pe locul al doilea, in timp ce in Marea Britanie au fost in jur de 230 de astfel de cazuri. In Europa exista insa state in care nu sunt informatii despre fete sub 15 ani care sa fi nascut in anul de referinta 2005, cum ar fi Cipru, Luxemburg, Islanda sau Liechtenstein.

In cazul tinerelor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, doar Marea Britanie ne intrece numeric, cu 50.000 de nasteri, insa are o populatie de trei ori mai mare decat a noastra. Si la avorturile fetelor din acest interval de varsta Romania este in top, cu peste 17.000 de cazuri in 2005, potrivit datelor Comisiei Europene. Pe primul loc este tot Marea Britanie, cu 36.000 de avorturi, urmata de Franta, iar urmatoarele clasate dupa tara noastra sunt Germania si Italia.

Borbala Koo, director executiv la Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), a spus intr-o conferinta organizata miercuri, cu ocazia Zilei Mondiale a Contraceptiei, ca principalul motiv al sarcinilor la adolescente este lipsa educatiei sexuale a tinerilor, atat la scoala, cat si acasa, care nu stiu cum sa se protejeze.

In this article

Join the Conversation