Afine, proprietati vindecatoare si savoare irezistibila

872 0

Una dintre cele mai delicioase dulceturi, parfumata si gustoasa, este cea de afine. Dar, pe langa gustul lor atat de apreciat, boabele mici, de culoarea cernelei (un albastru brumariu, culoare intensa care se datoreaza pigmentul numit antocianina), carora li se adauga si frunzele – care toamna devin rosiatice – sunt aliati importanti ai sanatatii familiei tale.

Efectul vindecator al frunzele si fructelor de afine este dat de bogatia de substante pe care le contin. Este vorba de flavonizi, neomirtilina, caroten vegetal, pectine, vitamine (vitamina A, vitamina C, complexul de vitamina B, vitamina E), acizi organici, minerale (cupru, cu rol antibacterian si in intarirea imunitatii), seleniu, zinc si fier.

Afine. Proprietati

Afinele intaresc imunitatea, previn aparitia infectiilor (sunt recomandate in special impotriva infectiilor bacteriene ale tractului urinar)

Au actiune antidiareica, antiseptica, diuretica, antiemetica, antiinflamatoare, antiaterofena si de activare a regenerarii retinei.

Extractul din frunze de afin scade nivelul de glucoza din sange si, se pare, ca si pe cel al trigliceridelor.

Protejeaza vasele sanguine, cresc rezistenta capilarelor si are proprietati antiedematoase.

Studii noi, care au fost confirmate de teste de laborator realizate pe animale, indica faptul ca au efecte benefice in cazul ulcerului gastric cauzat de stres, medicamente, alcool si chiar in ulcerul cronic cauzat de acidul acetic.

Cum se consuma

Pentru a te bucura din plin de afine, proprietati, gust si savoare, acestea se consuma sub forma de infuzie din frunze de afin, decoct concentrat din fructe care se bea nefiltrat, adica lichidul si fructele sau se mananca direct fructele proaspete, congelate sau conservate. Inlocuieste iaurtul cu fructe de padure din comert cu unul preparat in casa, adaugand in iaurt boabe de afine.

In this article

Join the Conversation