Invata sa citesti eticheta produselor!

1330 0

De la iaurturi ,,naturale” sau cereale ,,fortificate” si pana la sunca ,,de casa”, hai sa vedem cat de informata esti cand ii pregatesti puiului tau micul dejun sau ii servesti gustarea.

Eticheta este cartea de vizita a oricarui aliment. Procesul de etichetare ar trebui sa se desfasoare in conformitate cu reguli stricte, asa incat sa ofere informatii exacte si necesare despre caracteristicile produsului cumparat, fara sa induca in eroare consumatorul. Dar oare cate produse alimentare respecta aceste norme si cate mamici stiu sa interpreteze noianul de denumiri pompoase? Pentru sanatatea odorului tau, ar fi bine sa inveti!

Eticheta produselor: partea informativa

Orice produs alimentar oferit spre vanzare ar trebui sa includa o parte introductiva, scrisa cel putin (dar obligatoriu) in limba romana: numele sau denumirea comerciala (lapte, cereale, piept de pui), tara de origine, lista ingredientelor (inclusiv aditivi, in functie de ponderea lor, adica de cantitatea neta, in ordine descrescatoare), cantitatea neta a volumului produsului (daca e lichid) sau masa (in cazul unui aliment solid).

Daca produsul este prezentat intr-un lichid (compoturi, ciuperci in apa, masline in saramura), se specifica greutatea lui dupa scurgere. De asemenea, in cazul alimentelor perisabile, eticheta trebuie sa informeze asupra termenului de valabilitate – data expirarii. Pentru alimentele care sunt imbogatite cu conservanti, se foloseste ,,a se consuma de preferinta pana la data de…”. Incepand din 2005, pentru trasabilitate, adica pentru regasirea istoricului, este obligatoriu a se specifica si lotul din care provine produsul respectiv.

SFAT: Nu cumpara niciun produs pe care nu-l poti identifica!

Expresii reglementate

,,Produse organice” – trebuie sa provina din agricultura ecologica si sa fie certificate de catre un organism de inspectie;
Termenul ,,100% natural” – este utilizat pentru unele produse neprelucrate, netratate, asa cum se gasesc in natura, care nu folosesc deloc aditivi sintetici (suc de mere 100% natural);
Expresiile de ,,producator”, ,,agricultor”, ,,taran” – este necesara o analiza atenta a caracterului de ferma;
,,De casa” – termenul se foloseste pentru a preciza ca produsul nu este preparat industrial;
,,Traditional” – se foloseste numai in cazul in care produsele fabricate sunt in conformitate cu o reteta veche inregistrata. Nu au voie sa contina aditivi, dar pot fi conservate la fum.
,,Local” – inseamna utilizarea de materii prime provenite dintr-o zona geografica restransa. Favorizeaza originea geografica sau termenul de ,,fermier”.

Etichetarea nutritionala

Etichetarea nutritionala se refera la valoarea energetica, continutul de proteine, glucide, grasimi, vitamine si minerale, dar si la ceea ce reprezinta ca procent din doza zilnica recomandata (DZR). Glucidele, care sunt substante energetice, pot fi specificate sub denumirea de amidon. Pentru ca activeaza hiperglicemiile, fii atenta la cantitatea de biscuiti, fursecuri, covrigei. Nu lasa ca sintagme de genul ,,fara zahar” sa te induca in eroare – nu au zahar, dar contin substante chimice mult mai daunatoare.

Carbohidratii (zaharurile, in special) pot fi regasiti pe eticheta ca politoli – sorbitol, xylitol, malitol – nu sunt altceva decat zahar extras din alcool. In acest caz, ar fi necesar sa se adauge ,,consumul excesiv poate cauza efecte laxative”. Pentru ca politolii nu sunt indulcitori puternici, de obicei sunt acompaniati de alti aditivi cu astfel de calitati: aspartamul (E 951), acesulfamul de potasiu K (E 950) si zaharina (E 954), toti cancerigeni. Maltodextrina (E 621) este tot un carbohidrat, zahar, in esenta, folosit de cei care au nevoi energetice crescute – sportivii, de exemplu. Il poti descoperi in cerealele pentru bebelusi sau in ceaiurile instant anticolici, dar micutului tau nu-i aduce decat o agitatie suplimentara. Excesul poate conduce in timp la tulburari comportamentale, de genul hiperactivitatii.

Otrava la farfurie

,,Natural”, ,,de casa”, ,,traditional” – afirmatii generale care ar trebui sa implice faptul ca un produs alimentar are caracteristici specifice legate de originea acestuia, natura sa, procesare, desfacere. ,,Bogat in vitamine” sau ,,Fara conservanti” sunt mentiuni nutritionale care atesta nivelurile anumitor nutrimente (minerale, acizi grasi esentiali) sau absenta altora (sare, zahar). Dar nu intotdeauna ce este scris pe ambalaj se potriveste cu ce gasim inauntru.

Termenul ,,contine vitamine naturale” ar trebui sa insemne ca produsul alimentar este fara adaos de vitamine sintetice, in timp ce ,,continut garantat” presupune ca producatorul a ”imbogatit” reteta, a introdus ceva peste continutul initial. Ce se poate adauga? In orice mezel, de la salamuri la sunci si crenvursti, gasim benzoat de sodiu, E 211, cancerigen, dar si nitrit de sodiu, E 251, responsabil de aparitia alergiilor si afectiunilor hepatice. In produsele de patiserie sunt fosfati, E 339, E 341, ce dau tulburari ale tubului digestiv, diaree, de exemplu. Iar lista poate continua…

In cazul in care producatorul pune in evidenta unul dintre aspectele nutritive (de exemplu, ,,vitamine”), el este nevoit sa detalieze procentele exacte: 52% vitamina C, 19% vitamina B6). Iar daca foloseste aditivi, nu are permisiunea sa-si categoriseasca produsul ca fiind ,,natural”, ,,de casa”.

O eticheta corecta a produselor

Produsele alimentare facute in casa trebuie sa fie etichetate conform reglementarilor. Teoretic, se disting doua campuri vizuale. Intr-o parte se afla denumirea comerciala, cantitatea neta si alte doua mentiuni – preparat cu XX grame de fructe la 100 grame de produs si cantitatea totala de zahar YY grame la 100 de grame de produs. Cealalta parte este ocupata de data expirarii si conditiile de depozitare. De exemplu, ,,a se pastra la frigider maxim trei zile dupa desigilare”.

 

Pe eticheta scrie, de exemplu ,,Data expirarii 23.12.2013”. Este periculos sa consum alimentul dupa aceasta data?
Raspuns: Nu. Data expirarii indica momentul la care calitatile gustative si nutritionale ale produsului incep sa se altereze. Poti manca fara riscul de a-ti pune in pericol sanatatea si la cateva zile dupa aceasta data, dar este mai putin gustos.

Pe eticheta unui borcan cu piure pentru bebelusi scrie ,,amidon de porumb modificat”. Este porumb modificat genetic?
Raspuns: Nu neaparat. Poate fi amidon provenit de la porumb altoit cu o molecula lipsita de toxicitate, pentru a usura procesul tehnologic de preparare culinara. Alimentele reprogramate genetic se regasesc sub denumirea de OMG.

Bio, eco, natural
Pentru a fi sigura ca produsul pe care-l cumperi este ecologic, este nevoie ca eticheta sa respecte cateva conditii esentiale. In primul rand, nu sunt admise organisme modificate genetic, iar ingredientele trebuie sa fi fost obtinute prin metoda agriculturii ecologice, adica fara ingrasaminte chimice.

 

 

 


In this article

Join the Conversation