Modurile de utilizare a unei plante medicinale

878 0

Plante medicinale: mod de utilizare pentru uz intern

Infuzia este cea mai frecventa metoda de folosire. In general, se utilizeaza atunci cand avem nevoie de principiile active din produse vegetele delicate precum flori, frunze si parti aeriene. Produsul vegetal este maruntit, se umezeste cu trei parti de apa si se lasa in repaos cinci minute. Apoi se pune apa fiarta si se lasa acoperit aproximativ 30 de minute. Inainte de consumare se strecoara.

Decoctul se realizeaza prin fierberea respectivului produs timp de 15 minute – 30 de minute (in cazul radacinilor de planta si scoartelor). In mod curent, le numim si ceaiuri.

Maceratul Se realizeaza la rece sau la cald si foloseste ca lichid de macerare apa, alcoolul, vinul sau otetul. Macerarea la rece se foloseste in cazul plantelor medicinale ale caror principii active se altereaza la temperaturi ridicate.

Vinuri medicinale Acestea se obtin prin macerarea plantei medicinale, care in prealabil a fost maruntita, timp de 7 – 8 zile, folosind ca lichid de macerare vinul. Se agita si se filtreaza. Lichidul obtinut trebuie lasat timp de 24 de ore ca sa se sedimenteze.

Pulberi Se refera la operatiunea de pulverizare (maruntire) a partilor plantei care trebuie utilizate in scopuri medicinale. 

Plante medicinale: mod de utilizare pentru uz extern

Cataplasme Se obtin din plante medicinale pulverizate si amestecate pana ce rezulta o pasta. Aceasta se pune intre doua bucati de panza fina pentru a fi aplicata si ridicata usor de pe partea afectata.

Bai medicinale Acestea se realizeaza prin maruntirea plantelor care sunt introduse apoi in saculeti fini si pusi in apa fierbinte.

Inhalatii Peste produsul maruntit se toarna apa fierbinte. Vaporii de apa care vin in contact cu planta aromatica antreneaza sub forma de picaturi fine uleiul volatil. Vaporii inhalati ajung in caile respiratorii si isi exercita actiunea terapeutica.

 


In this article

Join the Conversation