(P) Apa minerala naturala in alimentatia bebelusului

1564 0

Nevoia de apa creste in timpul jocului, in anotimpul cald sau daca micutul tau este bolnav. In astfel de cazuri, hidratarea devine esentiala. Dar nu este “doar” atat. Cercetarile arata ca creierul uman este format din 85 % apa, sangele consta din 90% apa, muschii sunt in proportie de 75% apa, ficatul este format din 82% apa, iar oasele noastre contin 22% apa. Pentru copiii mici si pentru sugari, consumul unei cantitati suficiente de lichide este esential pentru sanatate. Greutatea lor corporala consta in mare parte din apa – asa incat este vital sa-i mentinem pe cei mici bine hidratati, iar apa minerala indeplineste o tripla functie: hidrateaza, fixeaza calciul si detoxifica organismul.

Lygia Alexandrescu, presedinte al Societatii Romane de Educatie Nutritionala, iti explica ce este si cate tipuri de apa minerala exista, dar si ce loc trebuie sa ocupe in alimentatia bebelusului.

Ce este apa minerala naturala?

Prin definitie, apa minerala naturala este o apa pura din punct de vedere microbiologic, care isi are originea intr-un zacamant/acvifer subteran si este exploatata prin una sau mai multe emergente naturale ori foraje. Termenul de apa minerala naturala revine exclusiv apelor minerale imbuteliate, in definirea carora devin prioritare criteriile privind originea, puritatea, compozitia si constanta acesteia in timp, precum si conditiile de imbuteliere. Apa minerala naturala poate fi distinsa clar de apa de baut obisnuita prin componentele sale minerale si prin puritatea sa originara, ambele caracteristici fiind mentinute intacte datorita originii subterane a apei, fiind protejată impotriva tuturor riscurilor de poluare.

Clasificarea apelor minerale naturale

Chiar daca tie ti se pare ca toate apele minerale sunt la fel, fiecare dintre acestea are propriul gust care depinde de structura geologica a zacamantului, cu compozitie minerala diversa. Atentie! O caracteristica importanta, precizata pe eticheta, este cantitatea de reziduu sec. Acesta reprezinta cantitatea de particule solide care raman dupa ce apa a fost incalzita la 180 de grade Celsius.
In functie de cantitatea de reziduu sec exista trei categorii de ape minerale naturale:

  • Foarte slab mineralizata – continutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l.
  • Ape slab mineralizate sau oligominerale (mai putin de 500 mg/l de reziduu sec)
  • Puternic mineralizata – continutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.

Incepe diversificarea, ce apa folosesc?

Ministerul Sanatatii recomanda ca sugarii sa fie hraniti numai cu lapte, fie la san, fie din biberon, pana la varsta de sase luni, dupa care in alimentatia copilului pot fi introduse si solide. Bautura ideala pentru bebelus este laptele sau apa. Introducerea apei ca bautura alternativa va contribui la invatarea unor obiceiuri bune pentru copil, si va ajuta si la prevenirea aparitiei in viitor a preferintei acestuia pentru dulciuri.
Odata cu inceperea diversificarii este necesara introducerea apei in meniu. Astfel, daca bebelusul mananca echilibrat, dupa regulile diversificarii, aportul zilnic de apa de 200- 250 ml este suficient. Apa pentru formula de lapte si apa de gatit au o importanta deosebita. Asadar trebuie folosita o apa care are un continut scazut de minerale (< 120 mg/L), pentru a proteja organismul copilului de incarcarea excesiva cu minerale.
Reglementarile la nivelul societatilor de pediatrie europene (1, 2) recomanda concentratii de sodiu din apa destinata hranirii si hidratarii bebelusului mai mici de 20 mg/L. Este cunoscut faptul ca organismul bebelusilor cu varsta pana la 1 an nu poate prelucra sodiul, fiind extrem de important ca hrana lor sa fie preparata cu o apa cu un continut redus de sodiu.

Beneficiile apei minerale naturale in dezvoltarea copilului

Avand cea mai mare pondere in corpul uman, apa este indispensabila tuturor, cu atat mai mult copiilor aflati in plin proces de dezvoltare. Odata cu inceperea diversificarii, bebelusul reduce consumul de lapte si este necesara introducerea apei in meniu. Studii recente au constatat ca apa minerala are un rol important in:

  • hidratarea copilului (in special cand copilul are diaree, febra si este canicula)
  • asimilarea calciului in organism (in jur de 30 % din cantitatea de calciu ingerata ajunge in organism, ceea ce inseamna densitate osoasa mai buna, dinti mai sanatosi);
  • detoxifierea organismului (o apa pura creste eficienta detoxifierii naturale a organismului).

Aquatique, apa oligominerala pentru hidratarea optima a bebelusului

* Apa oligominerala naturala plata Aquatique poate fi consumata zilnic, astfel incat sa asigure un nivel optim de hidratare, deoarece are un continut redus de saruri minerale. Specialistii recomanda pentru copii o apa cu un grad de mineralizare care sa nu depaseasca 120 mg/l. (Aquatique are 87 mg/l)

* Este microbiologic pura, putand fi folosita ca atare, fara a mai necesita fierbere si racire in prealabil.

* Are un continut extrem de redus in sodiu (1 mg/l), fiind recomandata in alimentatia bebelusilor si in dietele fara sare ale adultilor si copiilor.

* Aquatique contine o cantitate extrem de redusa in nitrati si sulfati, elemente nerecomandate pentru copii.

* Este o apa usor bazica, valoarea PH-ului fiind de 7,77 si astfel, contribuie la echilibrul intern al organismului.

Ca o confirmare a proprietatilor sale benefice pentru bebelusi, in urma efectuarii unui studiu clinic, Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” atesta faptul ca apa oligominerala naturala Aquatique intruneste toate conditiile pentru a fi recomandata in alimentatia sugarilor. De asemenea, si Societatea Romana de Pediatrie confirma faptul ca apa oligominerala Aquatique poate fi folosita ca atare sau pentru pregatirea hranei bebelusilor si copiilor.

 

Referinte

  •  Committee on Nutrition, German Society of Pediatrics. Hinweise zur Zubereitung und Handhabung von Säuglingsnahrungen. Monatsschr Kinderheilkd 2004;152:318-320.
  • Committee on Nutrition, German Society of Pediatrics. Zur Zubereitung von Säuglingsnahrung mit Mineralwasser. Sozialpädiatrie 1991;13:722-728.


In this article

Join the Conversation