Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi: ,,Copiii au nevoie de proteine care sa-i tina vioi, sa le dea energie si sa-i ajute sa creasca” (I)

836 0


Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a vorbit despre problemele digestive cu care se confrunta copiii, despre cat de afectati pot fi cei mici de alergii si care ar fi cele mai bune tratamente in aceste directii.

Reporter: Cum poate afecta igiena orala starea de sanatate a aparatului digestiv?

Gheorghe Mencinicopschi: Datorita schimbarii dintilor, copiii fac mai usor si mai frecvent infectii ale gurii. Smaltul dintilor este mai subtire si caria dentara apare mai frecvent la copii. Complicatiile cariei dentare, abcesele dentare sau granoloamele, reprezinta focare de infectii, care pot declansa imbolnavirea rinichilor si a inimii.

Stomacul copiilor are o capacitate mai redusa decat la adult, sucurile digestive sunt mai sarace in enzime si acid clorhidric, iar musculatura tubului digestiv este incomplet dezvoltata. De aceea, copiii fac mai usor gastrite, colite, toxiinfectii alimentare si parazitoare a caror poarta de intrare este tubul digestiv.

R: Care ar fi ,,leacurile babesti” la care o mama poate apela atunci cand, de exemplu, copilul a suferit o indigestie?

G. M.: Indigestia apare cand copilul mancanca prea mult sau prea repede sau atunci cand mananca ceva diferit si nepotrivit fata de alimentatia cu care sunt obisnuiti.

Un binecunoscut remediu impotriva indigestiei este bicarbonatul de sodiu, care neutralizeaza acizii gastrici. Intr-un pahar cu apa, adaugati o lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu si beti acest amestec. In prima zi de boala adoptati un regim bazat pe lichide. Sistemul digestiv se va reface dupa consumarea supelor de zarzavat strecurate, a sucurilor de legume sau de fructe, a ceaiurilor de menta sau musetel.

R: Una dintre cele mai intalnite probleme de ordin digestiv la copii este intoleranta la lactoza. Ce determina o astfel de problema si cum poate fi ea tratata?

G.M.: Intoleranta la lactoza este relativ usor de tratat. Nu sunt cunoscute metode prin care sa se creasca cantitatea de lactoza pe care o produce organismul, dar simptomele pot fi controlate prin dieta. Copiii nascuti cu intoleranta la lactoza trebuie feriti de alimentele ce contin lactoza. Majoritatea copiilor mai mari nu sunt nevoiti sa evite lactoza complet, dar exista variatii individuale la cantitatea de lactoza tolerata.

Pentru aceia care reactioneaza la cantitati mici de lactoza sau care au probleme in ceea ce priveste controlul dietei, aditivii de lactoza sunt disponibili in farmacii fara prescriptie medicala. Una din forme este un lichid ce se bea impreuna cu laptele. Cateva picaturi sunt adaugate la 250 ml de lapte si dupa 24 de ore, continutul de lactoza este redus cu 70%.


R
:
Cum poate fi facuta diferenta intre alergia la anumite alimente si intoleranta alimentelor respective si care ar fi solutiile pentru cele doua probleme?

G.M.: Este foarte important sa putem face diferenta intre cele doua entitati!
Daca o persoana are alergie la anumite alimente, chiar si consumul unei cantitati mici de alimente poate declansa o reactie alergica severa.

In cazul aparitiei unor reactii la anumite alimente este recomandabil sa se apeleze la medic. Alergiile pot fi diagnosticate prin teste cutanate si sanguine. Diagnosticarea intolerantei la alimente este un proces mult mai complex care necesita un istoric medical efectuat foarte meticulos. Alimentele pot declansa simptome ale multor afectiuni medicale, precum sindromul de intestin iritabil, boala de reflux esofagian si migrena.

R: Cat de periculoase pot fi crampele stomacale si cum pot fi ele tratate?

G.M: Crampele stomacale pot avea drept cauza existenta unei gastrite sau a unui ulcer gastric. De asemenea, cauzele pot varia, crampele stomacale putand aparea si ca urmare a prezentei unor substante toxice in stomac.

Specialistii din medicina naturista recomanda pentru reducerea si eliminarea crampelor stomacale ceaiul preparat din urmatorul amestec de plante: seminte de anason, seminte de fenicul, seminte de chimen, frunze de menta. Din acest ceai se beau zilnic trei cani.

Citeste aici continuarea interviului cu Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.

In this article

Join the Conversation