Testul Babes Papanicolau, un pas catre sanatatea femeii

1016 0

Medicii recomanda femeilor sa mearga anual la un control de rutina ginecologic. Tot atunci, poate fi efectuat si testul Babes Papanicolau, care poate detecta modificari ale celulelor din cervix. Nu trebuie sa astepti sa apara simptome pentru a te prezenta la medic pentru o consultatie. Poate fi deja prea tarziu, de aceea nu trebuie sa neglijam propria sanatate.

Cum se face testul Papanicolau?

Procedura este incomoda, insa nu este dureroasa. Tot ceea ce face medicul este sa perie cateva celule de la nivelul colului si sa le aseze pe o lamela care va fi examinata la microscop, intr-un laborator.

De ce sa fac testul Papanicolau?

Aceasta metoda de analizare a modificarilor la nivelul celulelor este recomandata femeilor active sexual sau care au implinit deja 18 ani. Prin testul Babes Papanicolau, se poate depista cancerul de col uterin, insa nu si cel al trompelor uterine Posibilitatea ca celulele modificate de la nivelul trompelor sa ajunga in cervix este mica, deoarece inseamna ca acestea au traversat peretele uterului.

Cum interpretez rezultatul?

Nu trebuie sa te ingrijorezi in cazul in care primesti un rezultat anormal la testul Babes Papanicolau, pentru ca celulele se modifica in permanenta, fara ca acest lucru sa insemne obligatoriu cancer de col. In schimb, poate fi vorba de infectii virale, de bacterii, fungi sau protozoare. Cea mai freceventa insa este infectia cu HPV, care sunt adeseori asociate cu dezvoltarea cancerului de col.

Anual, 5-10% dintre femeile care fac testul Papanicolau primesc un rezultat anormal, dar mult mai putine sunt cele diagnosticate cu cancer. Chiar daca acestea evolueaza lent, tot exista riscul ca in timp sa devina precanceroase, de aceea vor trebui tinute sub control, cu tratament si repetarea testului Papanicolau la 3-6 luni. In unele cazuri, medicul poate sa recomande un test HPV, o colposcopie sau o biopsie cervicala pentru a determina tratamentul in functie de infectia prezenta.


In this article

Join the Conversation