Vitamina A: ce rol are vitamina A si in ce alimente o gasim

1073 0

Vitamina A protejeaza mucoasa si pielea, are rol in cresterea si formarea oaselor si are rol antiinfectios.

Lipsa vitaminei A determina tulburari ale troficitatii mucoasei si tegumentelor, schimbari la nivelul dintilor, determina uscarea corneii, acomodarea dificila a vederii in perioada de crepuscul, scaderea poftei de mancare si micsoararea ritmului cresterii.

Rolul antiinfectios se manifesta mai ales la nivelul tegumentelor si mucoaselor.

Surse de vitamina A

Din fericire, in alimentatie exista numeroase surse de vitamina A.

Surse de vitamina A sunt alimentele de origine animala: lapte, unt, ficat, carne, oua, untura de peste. In alimentele de origine vegetala se gaseste sub forma de provitamina (caroten): fructe si legume de culoare portocalie (morcovi, caise, piersici, rosii, ardei), varza, conopida, patrunjel, fasole verde, frunze verzi (spanac), fructe si legume de culoare portocalie etc.

Stiai ca? Laptele de mama si colostrul contin cantitati mari de vitamina A?


In this article

Join the Conversation