Saptamana 12

8464 0

Copilul iti arata ca te recunoaste

Desi copilul tau a putut sa te recunoasca inca de la inceput, cand avea doar cateva zile, acum iti va demonstra intr-adevar acest lucru. La aceasta varsta, aproape jumatate dintre copii incep in mod evident sa isi recunoasca parintii. Mai mult ca sigur, copilul va incepe sa le zambeasca strainilor, mai ales atunci cand acestia il privesc drept in ochi sau ii vorbesc.

El va incepe sa deosebeasca o persoana de cealalta si, in mai mult ca sigur ca, te va prefera pe tine, pe sotul tau si pe inca alte cateva persoane. Copilul va incepe sa te caute cu privirea prin casa, sa isi miste mainile in semn de bucurie sau sa zambeasca, in momentul in care te vede. S-ar putea chiar sa ii placa mirosul tau, care il linisteste si il face sa se simta bina langa tine.

Intelectul copilului incepe sa se dezvolte si, in acelasi timp, in comportamentul sau intervin niste schimbari importante. Copilul tau incepe sa acorde mai multa atentie lumii exterioare si sa fie mai sensibil la transformarile care se petrec in mediul sau.

Acea parte a creierului care guverneaza coordonarea mainilor si ochilor si care ii permite copilului sa recunoasca obiectele, se dezvolta foarte rapid acum. Auzul sau, limbajul si mirosul incep sa fie mult mai pronuntate si active. Atunci cand copilul iti aude vocea, s-ar putea sa se uite direct la tine si sa incerce sa iti vorbeasca sau sa iti raspunda gangurind.

Cercetarile au demonstrat ca bebelusii ai caror parinti vorbesc cu ei au un IQ mai ridicat si un vocabular mai bogat decat al altor copii in momentul in care vor creste. De aceea, interactiunea este extrem de importanta in acest moment.

Incearca sa ii furnizezi copilului o gama bogata si diversificata de cuvinte, in momentul in care ii vorbesti. Atunci cand il plimbi, descrie-i imprejurimile si arata-i obiectele de pe rafturile magazinelor. Copilul nu va putea sa repete aceste cuvinte, dar va stoca foarte repede in minte aceste informatii.

Daca in familia ta se vorbesc doua limbi, copilul va beneficia de pe urma acestui lucru, deoarece le va auzi pe amandoua in mod regulat. Nu te ingrijora daca, la inceput, capacitatile sale verbale nu sunt atat de dezvoltate. El va prinde totul pe parcurs si mai tarziu va excela in ceea ce priveste abilitatile lingvistice.

In this article

Join the Conversation