Saptamana 14

4643 0

Interactiunea copilului cu cei din jur

Copilul incepe sa isi formeze o impresie despre lumea din jur. El se uita la orice lucru pe care il vede, inclusiv la reflectia sa. Aseaza langa el o oglinda pe care sa nu o poata sparge sau stai cu el in fata oglinzii din camera ta.

Copilul nu va realiza ca, de fapt, ceea ce vede este imaginea sa (de obicei, acest lucru se intampla in cel de-al doilea an de viata), dar acest lucru nu conteaza. Lui ii va face placere sa se priveasca si isi va manifesta bucuria printr-un zambet.

Copilul s-ar putea sa nu isi mai suga degetul mare sau biberonul si sa iti asculte vocea cu atentie. Daca vei vorbi cu el si ii vei descrie fiecare lucru din jur sau ceea ce faci prin casa, nu numai ca vei stabili o legatura stransa cu el, dar, in acelasi timp, il vei incuraj sa se exprime.

Asteapta si vezi daca el iti va „raspunde”. Copilul tau va fi mult mai activ si sociabil cu ceilalti, va zambi si va ganguri. In momentul in care stai cu prietenii tai, tine-ti copilul aproape, pentru ca el sa se obisnuiasca cu ceilalti si sa invete sa interactioneze cu ei, dar nu uita sa il supraveghezi foarte bine.

Ai grija de obiectele pe care le lasi la indemana copilului. Ofera-i lucruri interesante, pentru ca el incearca acum sa apuce cat mai multe obiecte, pe care le vade si pe care vrea sa le atinga.

Somn usor!

In sfarsit, copilul incepe sa aiba un program de culcare stabil, iar tu te poti odhini mai mult. Multi copii in varsta de 4 luni dorm in jur de 6 ore pe noapte, in timp ce altii inca se mai trezesc din cand in cand si vor sa fie hraniti. Unii copii incep sa doarma noaptea mai mult, abia pe la varsta de 6 luni sau chiar mai tarziu. De obicei, copilul va avea acum cate doua „reprize” de somn in timpul zilei.

In this article

Join the Conversation