Saptamana 19

3705 0

Noapte buna!

O rutina si un program bine stabilit in ceea ce priveste culcarea, care pot sa includa o baie sau o poveste, de exemplu, il pot ajiuta pe copil sa doarma mai linistit. Este bine sa urmezi acest program in mod constant. Inainte sa adoarma, da-i copilul sa manance, fa-i o baie, schimba-l in pijama, joaca-te putin cu el, canta-i un cantecel sau pune-i sa asculte putina muzica, apoi culca-l in patut.

Este bine sa faci schimb si cu partenerul in ceea ce priveste aceste activitati dinainte de culcare. Tu ii poti face baia, iar partenerul ii poate citi o poveste si invers. Daca vreti sa luati amandoi o scurta pauza, atunci lasa aceste responsabilitati in grija unei alte persoane, care il poate pregati de culcare.

Pot sa stau in picioare!

De acum inainte, dezvoltarea fizica a copilului se petrece cu repeziciune. Atunci cand sta intins pe spate, copiul isi va ridica umerii si capul in momentul in care te vei apropia de el. Daca il vei aseza pe burta, isi va intinde bratele si picioarele si isi va arcui spatele.

Acesta va fi un bun exercitiu pentru intarirea muschilor gatului, care il va ajuta sa isi controleze capul si sa stea in picioare. Cu cateva saptamani in urma, in momentul in care iti ridicai copilul in pozitie de sezut, el nu putea sa isi sustina capul, dar acum el va fi capabil sa faca acest lucru.

Coloana sa vertebrala este mai puternica acum, ceea ce ii permite sa stea fara sa fie sustinut si sa ajunga la un obiect pe care doreste sa il exploreze. Odata ce spatele si muschii sai sunt suficienti de puternici pentru ca el sa poata sta in picioare fara sa cada, este doar o chestiune de timp pana cand el va invata sa mearga.

Dezvolatrea limbajului

Copilul adauga noi sunete in repertoriul sau verbal. La aceasta varsta, copii sunt atat de fascinati de o noua abilitate pe care o descopera, incat s-ar putea sa se limiteze doar la aceasta pentru o vreme. Acest lucru este normal, deoarece copiii au tendinta de a exersa o anumita abilitate inainte de a o dezvolta pe urmatoarea.

S-ar putea sa fie plictisitor sa auzi acelasi sunet mereu, dar incerca sa ai rabdare si sa astepti momentul in care el va incepe sa spuna „da” sau „nu”. De asemenea, copilul s-ar putea sa iti urmareasca cu foarte mare atentie gura si sa incerce sa imite inflexiunile vocii tale sau sa pronunte consoane precum
„m” sau „b”.

In this article

Join the Conversation