Saptamana 23

427 0

Dezvoltarea abilitatilor de comunicare

Copilul intelege ceea ce se intampla in jur la fel de bine ca si tine. Abilitatile sale de comunicare se dezvolta rapid si sunt evidentiate de tipetele pe care le scoate si de schimbarea tonalitatii vocii. Sunetele pe care le scoate acum exprima diferite sentimente si atitudini – fericire, nerabdare, curiozitate sau satisfactie.

La aceasta varsta, jumatate dintre copii ganguresc si repeta silabe precum: „be”, „ma”, „ga” sau alte combinatii de consoane si vocale. Poti sa iti incurajezi copilul sa repete aceste silabe, raspunzandu-i si tu sau imitand diferite animale.

Chiar daca nu vei intelege mereu ceea ce va incerca sa iti spuna, poti sa ii raspunzi printr-o afirmatie, iar el va aprecia faptul ca il incurajezi prin continuarea conversatiei. El se va bucura sa vada ca il asculti, ca intelegi tot ce iti spune si ca ti se pare extrem de interesant. Incearca sa simulezi o conversatie: asculta-l in timp ce vorbeste, apoi pune-i o intrebare si astepta sa iti raspunda.

Explorarea obiectlor cu mainile

Pe la varsta de 6 luni (uneori si mai tarziu), copilul incepe sa isi controleze mainile, astfel incat poate aduna in jurul sau obiecte mici. S-ar putea sa nu le apuce bine, dar macar le poate aduce langa el.

Poti sa iti ajuti copilul sa isi exerseze aceasta abilitate, lasandu-i la indemana o jucarie, in asa fel inact el sa ajunga la ea si sa o ia. Peste aproximativ inca o luna, el va invata sa apuce jucarii mai mari si sa mute obiectele dintr-o mana in cealalta.

In this article

Join the Conversation