Saptamana 25

419 0

Dreapta sau stanga?

Pentru o vreme, copilul s-ar putea sa prefere sa isi foloseasca mai des una dintre maini, apoi si pe cealalta, insa, pana la varsta de 2 sau 3 ani, nu vei putea sa iti dai seama daca este stangaci sau dreptaci.

Nu incerca sa il influntezi si sa ii schimbi preferintele, pentru ca acestea sunt predefinite dinainte ca el sa se nasca. Spre exemplu, daca el este stangaci, iar tu il vei forta sa isi foloseasca mana dreapta, copilul va fi derutat si ar putea avea probleme de coordonare, dexteritate sau cu scrisul.

Limbajul prin semne

Daca vrei sa il inveti pe copil limbajul semnelor, acum este momentul potrivit, pentru abilitatile sale motorii se dezvolta mult mai repede decat abilitatea de a vorbi. Multi copii invata sa se unduiasca (pe la varsta de 9 luni) si sa indice anumite lucruri (in jurul varstei de 1 an), cu mult inainte ca ei sa poata spune ” pa pa” sau alte cuvinte.

Pentru inceput, incerca sa folosesti semne pe care le poti face cu mana, atunci cand vrei sa vorbesti despre o carte (desfa palmele ca si cand ai deschide o carte) sau despre mancare (poti sa pui degetul pe buze).

Mai tarziu, copilul va putea sa exprime idei mai complexe si sa iti indice ca a terminat de baut ceaiul, printr-un gest simplu, cum ar fi ridicarea palmelor la nivelul umerilor. Nu trebuie sa iti faci griji, pentru ca limbajul prin semne nu il va impiedica pe micut sa invete sa vorbeasca, ci il va ajuta sa isi dezvolte abilitatile lingvistice.

Jocurile

Copilului ii va placea sa joace jocuri, mai ales daca acestea implica sunetele si limbajul. Lasa-l pe el sa fie liderul in anumite momente si tu incerca sa imiti sunetele pe care incerca sa le pronunte, iar cand vine randul tau, pune-l sa imite anumite animale. Avantajul acestui joc este ca el poate fi jucat oriunde.

De asemenea, copilul va fi fascinat de sunetul apei care curge in cada sau de zgomotul jucariilor atunci cand cad pe podea. Arata-i copilului cum sa faca aceste zgomote, chira daca uneori este deranjant si apoi lasa-l pe el sa incerce.

In this article

Join the Conversation