Saptamana 32

554 0

Siguranta e pe primul loc

Mobilitatea crescuta pe care o are acum copilul inseamna ca el va incepe sa cada destul de des. Acest lucru este inevitabil si, uneori, inima s-ar putea sa iti tresara in aceste momente, dar incearca sa te bucuri si sa il privesti cum exploreaza imprejurimile si incepe sa isi descopere limitele.

Controlandu-ti dorinta innascuta de a-ti proteja copilul, acesta va putea sa creasca si sa invete singur. Cu toate acestea, fa tot posibilul pentru a-i oferi copilului un mediu cat mai sigur. O metoda buna pentru a face acest lucru este aceea de a te cobori pana la nivelul sau, in asa fel incat sa observi posibilele pericole si zone nesigure.

Indeparteaza obiectele fragile care ar putea cadea si tine mobila subreda in camerele in care nu sta copilul. Tot acum este bine sa nu lasi la indemana lui draperiile sau cordoanele perdelelor, sa ai grija ca el sa nu se loveasca in colturile ascutite ale diferitelor piese de mobilier, cum ar fi masuta pentru cafea, sa muti ghivecele cu flori, sa pui bine medicamentele sau substantele toxice, in asa fel incat copilul sa nu ajunga la ele sau sa acoperi prizele.

Tot acum, copilul s-ar putea sa se tarasca pe burta si sa mearga de-a busilea. Tararea pe burta va fi prima modalitate de deplasare a copilului. De obicei, primul lucru pe care il invata un copil este acela de a se tari cu ajutorul mainilor, apoi de a se ridica in genunchi.

Aceasta tarare inainte si inapoi il ajuta sa isi intareasca muschii, care ii vor permite mai tarziu sa mearga. Copilul se va putea ridica singur in picioare, tinandu-se de mobila din jur. Daca il vei aseza in picioare, langa canapea, el va putea sa isi mentina aceasta pozitie.

La aceasta varsta, unii parinti isi pun copiii intr-un tarc special pentru mers, insa aceasta nu este o idee prea buna, pentru ca tarcurile nu sunt sigure. Copilul ar putea folosi tarcul ca pe o scara mobila, pentru a ajunge la diferite obiecte aflate in locurile in care in mod normal nu poate avea acces, cum ar fi aragazul aprins sau o sticla ce contine o substanta toxica. De asemenea, tarcul il va impiedica pe copil sa se joace la sol, sa se tarasca singur si sa incerce sa se ridice tinadu-se de mobila, activitati care il ajuta sa invete sa mearga.

In this article

Join the Conversation