Saptamana 46

481 0

Ajuta-l sa se faca util

Pentru ca acum este foarte receptiv, este momentul potrivit sa il inveti sa te ajute. Incearca sa faci momentul strangerii sau aranjarii jucariilor cat mai amuzant. Desi copilul s-ar putea sa nu inteleaga inca ideea de a fi de ajutor, nu este prea devereme sa incepi sa il obisnuiesti cu astfel de lucruri. Incearca sa imparti o anumita sarcina in etape cat mai scurte si usoare.

Copilul invata mai multe lucruri despre limbaj

La aceasta varsta, copilul stie cateva cuvinte, precum „mama” sau „tata”, dar va putea sa articuleze si propozitii scurte, care vor suna ca si cand el vorbeste intr-o alta limba. Tu trebuie sa te comporti ca si cand l-ai intelege perfect, pentru a-l incuraja sa isi dezvolte vocabularul.

Copilul va putea sa raspunda la intrebari simple, mai ales daca ii vei oferi cateva indicii cu ajutorul gesticulatiei. De exemplu, intreaba-l unde este gura si arata-i-o cu degetul sau roaga-l sa iti dea cana si indica inspre aceasta. El s-ar putea sa iti raspunda in felul sau, folosind propriile gesturi, cum ar fi scuturarea capului in semn ca nu vrea.

Numeste obiectul

Depinde de tine sa il ajuti pe copil sa faca conexiuni intre obiecte si numele acestora. Cu cat vei face mai des acest lucru, cu atat mai repede isi va dezvolta vocabularul. Vorbeste mereu cu el si numeste obiectele din jur. Numara treptele in timp ce urci sau spune-i cum se numesc fructele si legumele pe care le cumperi de la magazin. Ia o carte cu poze si cere-i copilului sa iti arate diferite obiecte pe care i le spui tu.

Cere-i parerea din cand in cand. Intreaba-l daca prefera sa poarte sosetele rosii sau pe cele albastre si cu ce jucarii ar vrea sa se joace. Ofera-i doar doua alternative, care se afla chiar in fata lui. La inceput s-ar putea ca el sa nu iti raspunda, dar mai tarziu s-ar putea sa fii surprinsa.

In this article

Join the Conversation