Saptamana 7

11512 0

In aceasta saptamana este posibil sa observi ca, din cand in cand, micutul este tacut si in acelasi timp, foarte atent la ceea ce se intampla in jur. Acesta este momentul in care el incepe sa invete. Creierul copilului tau creste cu aproximativ 5 cm in primele trei luni.

Profita de aceste momente linistite si incearca sa iti cunosti mai bine copilul – vorbeste cu el, canta-i sau descrie-i obiectele din jur. El nu va putea inca sa iti raspunda, dar cu siguranta ca invata ceva din ceea ce ii spui. Noile texturi pe care le poate atinge, privelistile si sunetele reprezinta pentru el oportunitati de a invata. Chiar si baita devine „un laborator” in care micutul invata multe lucruri despre viata.

Explorarea obiectelor inconjuratoare

Mainile copilului ar trebui sa fie aproape in totalitate deschise in aceasta perioada. La inceput, copilul apuca in mod automat si instinctiv obiectele din jur si nu le putea da drumul, chiar daca vroia. Acum s-ar putea sa ai surpriza ca el sa nu vrea intentionat sa lase obiectele din mana.

De asemenea, el incepe sa testeze obiectele si de aceea, trebuie sa ai grija sa nu lasi lucrurile periculoase la indemana, cum ar fi lichidele fierbinti sau obiectele ascutite. Copilul poate sa urmareasca acum obiectele aflate in miscare, in compartie cu primele saptamani, cand putea sa faca acest lucru, insa doar pentru o scurta perioada de timp.

Societatea din ziua de azi face prea multa presiune asupra noilor mamici, pentru ca acestea sa isi alapteze copiii. Cu toate acestea, exista mai multe situatii in care alaptarea la san nu este posibila, printre care: bolile, disconfortul sau frustrarea.

Sentimentul de vinovatie devine si mai puternic daca te-ai gandit in timpul sarcinii ca iti vei alapta copilul, dar unele circumstanete cum ar fi nasterea unui copil prematur sau nasterea prin cezariana te impiedica sa faci acest lucru. Unele mame realizeaza dupa mai multe incercari de a-si alapta bebelusul, ca sanii lor nu produc suficient lapte pentru a satisface foamea copilului.

Atat laptele de la san, cat si cel care se comercializeaza in magazine ajuta la hranirea si cresterea copilului. Daca ai renuntat sa iti alaptezi copilul sau daca te gandesti sa faci acest lucru, discuta despre aceasta alegere cu medicul tau. Spune-i ceea ce simti si nu te invinovati prea tare. Cel mai important lucru este sa iti iubesti copilul si sa ii oferi afectiune.

In this article

Join the Conversation