Saptamana Mondiala a Alaptarii 2013

525 0

Stiai ca Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste rata alaptarii? Conform unui recent studiu UNICEF, doar una din zece mame continua sa alapteze exclusiv pana la varsta de 6 luni a copilului. Desi aproape toate mamele incep sa alapteze inca din maternitate (aproximativ 95%), odata ajunse acasa multe dintre ele abandoneaza aceasta practica din cauza problemelor pe care le intampina si a sfaturilor gresite primite, s-a aratat in cadrul unui workshop interactiv organizat de Asociatia ProMama – Institut si Centru de Alaptare – cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii.

Atentie la sfaturile primite legate de alaptare

Nimeni nu spune ca sfaturile pe care le primesti nu sunt bine intentionate, dar uneori nu sunt tocmai cele potrivite. Iti voi vorbi acum din propria mea experienta. Ca mama neexperimentata, aflata la primul copil, am intrebat in dreapta si-n stanga cand eram nesigura de ceea ce fac. Eram ingrozita de ideea ca puiul meu sa ramana flamand si cineva, o ruda apropiata, mi-a bagat in cap ca laptele meu nu este bun. Exact asa mi-a spus: "iata laptele tau este transparent, el trebuie sa fie gros si consistent. Da-i de mancare copilului, nu-l lasa flamand". Are rost sa va mai spun ca am fost obligata sa-i cumpar o punga de lapte praf (pe care, din fericire, l-a refuzat dupa prima portie)?

M-am incapatanat sa-l alaptez si la 6 luni am inceput diversificarea. Dar, daca ma luam dupa sfaturile primite si nu dupa instinct (care-mi spunea ca nu-i fac rau copilului meu), la trei luni alaptarea inceta. Situatia mea nu este unica, multe dintre voi au primit si vor mai primi aceste sfaturi, de aceea este esential sa intelegi cat de importanta este alaptarea, ce obstacole intampini si cum le poti depasi.

Consiliere pentru alaptare

"ProMAMA va oferi intreaga saptamana consultanta gratuita in probleme de alaptare. Vom dedica intreaga saptamana comunicarii si vom oferi gratuit consultanta pe subiecte de alaptare la centrul ProMAMA din sos. Pipera sau la tel. 0726.71.51.52”, a spus Sorana Muresan, Presedintele Asociatiei ProMAMA si consultant certificate international in lactatie. 

Site-uri utile: www.alaptarea.comwww.promama.ro. Actiunea derulata de ProMAMA cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii este o campanie de constientizare a mamelor asupra efectelor negative ale lipsei alaptarii atat la mama, cat si la bebelus.

In this article

Join the Conversation