Saptamanile 33-37 de sarcina

1672 0

De acum, e posibil ca sarcina să ți se pară puțin mai dificilă. Însă mai ai doar puțin și îți vei cunoaște bebelușul! Distrage-ți atenția de la neplăceri cu ajutorul unor îndeletniciri plăcute: fă shopping pentru bebe, aranjează-i camera, ieși cu prietenele în oraș. Când vine vorba de cumpărături, reține că pentru început nu ai nevoie decât de o scoică de mașină, un pătuț în care să doarmă în siguranță, scutece și câteva hăinuțe de bază (body-uri, salopete, pijamale și ceva bavețele). Nu lua prea multe haine, fiindcă bebe crește foarte repede și nu vei avea ce face cu ele.

Ce se schimbă în săptămânile 33-37 de sarcină

Oricând după săptămâna 35, micuțul poate coborî în pelvis, pregătindu-se pentru naștere. Asta înseamnă că vei putea respira mai ușor, dar, pe de altă parte, și că vei face mai multe vizite la toaletă. Nu te gândi că o soluție ar fi să bei mai puține lichide – deshidratarea poate duce la contracții uterine. Tot acum e posibil ca sânii să producă colostru, prima hrană a bebelușului, laptele matern din primele 48 de ore. Conține mulți anticorpi, vitamine și minerale, dar și alți nutrienți importaați, în combinații unice. De ajutor sunt tampoanele de sân.

Din săptămâna 35, doctorul te va chema la controale săptămânale.

Stabilește, la serviciu, data de la care vrei să intri în concediu prenatalși gândește-te ce tip de concediu de creștere a copilului alegi.

Caută un consultant în lactație, care să te ajute în primele săptămâni.

Alege un pediatru – odată ajunși acasă, va trebui să primiți cât mai repede vizita lui.

Ia în considerare efectuarea zilnică a masajului perineal. Deși nu e chiar plăcut, scade șansele de a avea nevoie de epiziotomie.

Sursă: material publicat în revista MAMI, ianuarie 2015/ Foto: Guliver/ Thinkstock

In this article