Sarcina la 40 de ani și… mai târziu

5878 0

Cum va decurge sarcina la 40 de ani depinde foarte mult de stilul tău de viață de până acum, de anumite obiceiuri nocive – cel dintâi este fumatul -, de greutatea cu care demarezi și, nu în ultimul rând, dacă este primul copil sau nu.

Chiar dacă ai o formă fizică impecabilă, de invidiat, sarcina și nașterea vor fi ceva mai dificile decât ar fi fost cu 20 de ani în urmă. Asta deoarece volumul de sânge aproape se dublează, sporind efortul depus de inimă, iar kilogramele în plus îți apasă mușchii și articulațiile. Va trebui să ai mare grijă să nu iei prea mult în greutate și să faci mișcare în mod regulat.

Odată ce ai rămas însărcinată, medicul tău te va supune unor controale foarte riguroase. Asta din cauză că ești mult mai predispusă unor boli asociate sarcinii: hipertensiune arterială, diabetul gestațional (sunt de două sau de trei ori mai frecvente), boli renale etc

Pe lângă alte riscuri, aceste afecțiuni pot duce la o întârziere în dezvoltarea bebelușului tău. Așadar, ai încredere în medicul tău, mergi la toate consultațiile stabilite și respectă-i cu strictețe sfaturile.

Sarcina la 40 + de ani. Atenție mare la riscuri!

Cam o treime din sarcinile femeilor cu vârste între 40 și 44 de ani și mai mult de jumătate dintre cele care au peste 45 de ani se termină prin avort. Riscurile de placenta praevia (placentă jos inserată, care blochează parțial sau total colul uterin) și dezlipire de placentă sunt, de asemenea, crescute.

În plus, copilașii născuți de mame cu vârsta de peste 40 de ani pot avea o greutate mai mică la naștere (sub 2500 de grame). Cât despre riscul de boli genetice, acesta crește proporțional cu fiecare an trecut peste cei 40. De exemplu, riscul de a naște un copil cu sindrom Down este de unu la 100 la 40 de ani, de unu la 30 la 45 de ani și de unu la 11 la 49 de ani.

Alte anomalii cromozomiale pot apărea la unu din 66 de cazuri la 40 de ani, la unu din 20 de cazuri la 45 de ani, la unu din opt cazuri la 49 de ani. Pentru detectarea bolilor genetice se face amniocenteză.

Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI, ianuarie 2016

In this article