Sarcina pe săptămâni: săptămânile 38-40

7027 0

Din momentul în care vezi testul de sarcină pozitiv, începi să numeri zilele până când îţi vei putea ţine puiuţul în braţe. În tot acest timp, se petrec o mulţiiime de schimbări şi tot felul de evenimente pe „scena” vieţii tale. Noi am făcut pentru tine un ghid, sarcina pe săptămâni, ca să vezi exact ce se întâmplă cu tine şi cu bebe pe parcursul sarcinii. Plus câteva trucuri şi sugestii ca tu să te bucuri de nouă luni uşoare, dar şi foarte sănătoase.

Săptămânile 38-40

Ultima sută de metri
O sarcină este considerată la termen odată trecut pragul de 38 de săptămâni. Aşa că fă-ţi bagajul de maternitate (dacă nu e gata încă), căci nu se ştie niciodată când decide puiul să-şi facă apariţia!

Dacă apar contracţiile, sună-ţi doctorul sau porneşte direct către spital atunci când acestea au loc la fiecare 10 minute, sau dacă ţi se rupe apa. Înseamnă că a sosit clipa întâlnirii mult aşteptate!

Ți s-a rupt apa? În filme, sau la TV, travaliul se declanșează inevitabil cu o mare revărsare de ape, ca să zicem așa. În realitate însă, asta nu se întâmplă decât în aproximativ 10% din cazuri. De obicei, primele care apar sunt contracțiile, iar apa (membranele, adică) e posibil să nu se rupă până aproape de momentul nașterii. Chiar dacă se întâmplă să ți se rupă, totuși, apa, asta nu înseamnă automat că travaliul se va declanșa în secunda următoare (ar trebui, totuși, să îți suni doctorul care a urmărit sarcina). Cu toate acestea, deoarece riscul de infecții crește în acest caz, majoritatea doctorilor preferă să inducă travaliul în următoarele 24 de ore, pentru a nu-și asuma riscuri inutile.

★ Sfat mami: Întreabă-ţi prietenele care au trecut printr-o astfel de exeperienţă ce ţi-ar fi cu adevărat de folos şi ce ar fi cu totul inutil în maternitate, ca să ştii ce să iei la tine.

Cum crește bebe

Săptămâna 38. Organele funcționează complet, iar bebe e gata să se nască! La sfârșitul acestei săptămâni, majoritatea bebelușilor au cam 3 kg și 49 cm. Continuă însă să-și facă depozite de grsăime, așa că încă mai crește!
Săptămâna 39. Stratul de lanugo dispare aproape în totalitate. Bebe „bea” aproximativ 400 g de lichid amniotic pe zi şi sughite frecvent.
Săptămâna 40. Bebe deja e mai grăsunel şi arată ca un bebeluş normal. Dacă nu a făcut-o deja, poate oricând să-şi scoată capul în lume. Aşteptarea ta, a luat sfârşit! Dacă totuși nu se întâplă așa, medicul va recomanda inducerea travaliului.

Foto: 123 RF

In this article