Sarcină la 43 de ani și foliculi puțini. Mai pot avea un bebe?

14086 0

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, rezerva ovariană începe să se piardă, într-un proces natural ireversibil. Acest lucru înseamnă foliculi mai puțini, cu mutații genetice și, implicit, șanse mai mici de a rămâne însărcinată.

„Am 43 ani, un copil de 15 ani si-mi mai doresc un bebe, dar medicul spune ca am foliculi putini. Am șanse să rămân însărcinată?”, ne-a întrebat o cititoare. Pentru a o ajuta cu un răspuns și pentru a putea veni cu informații suplimentare utile, am cerut sfatul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Graficul fertilității

„Vârsta optimă pentru ca o femeie să rămână însărcinată începe în jur de 23 de ani. După 35 de ani, fertilitatea ei cunoaşte o scădere destul de abruptă, iar după 40 de ani o sarcină pe cale naturală se obţine destul de greu”, explică dr. Andreas Vythoulkas. Sigur, nu este imposibil, dar şansele scad după această vârstă. Nu este o afecțiune, nu este vorba de infertilitate, ci este un proces absolut normal, acesta fiind ciclul de viaţă al materialului genetic feminin (spre deosebire de cel masculin care are mult mai puţin de-a face cu vârsta).

Rezerva ovariană – o problemă de cantitate și calitate

O femeie se naşte cu o rezervă ovariană, pe care începe să o piardă treptat, în timpul unui proces ireversibil. Aşa se explică şi faptul că după o anumită vârstă sarcina apare mai greu. „După 30 de ani, femeii îi mai rămân doar 12% din cele aproximativ două milioane de ovule disponibile iniţial. După 40 de ani, procentul scade până la 3%”, spune Andreas Vythoulkas în Fertilizarea in vitro cu ovocite donate.

Calitatea ovocitelor este un alt factor care determină scăderea fertilității. Chiar dacă sunt și femei tinere care se confruntă cu o calitate slabă a ovocitelor, și în acest caz tot vârsta rămâne principala cauză. „Dacă înainte de 30 de ani, doar 20% dintre foliculii unei femei pot prezenţa mutaţii genetice, după 40 de ani, 80% dintre ei au această problemă, dar şi acesta fiind tot un proces normal, cauzat de vârstă. Aşadar, cantitatea şi calitatea scad, prin urmare, sarcina apare mult mai greu”, subliniază dr. Vythoulkas.

Specialistul răspunde

„Pentru această vârstă (43 de ani) se poate încerca obţinerea unei sarcini cu ajutorul procedurii de fertilizare in vitro, un proces controlat, în timpul căruia ştim câţi folicului s-au extras la punctie, în urmă stimulării, dar mai ales ne putem da seama de calitatea acestora. De asemenea, pentru a obţine o sarcina sănătoasă şi a evita implantarea după fecundare a embrionilor cu probleme, se poate realiza analiză PGS pentru embrioni (Preimplantation Genetic Screening) cu ajutorul căreia se pot alege numai embrionii sănătoşi, fără nici un fel de mutaţii genetice.”

Autor: Adina Gruia, Foto: www.pixabay.com

In this article